Zeker 64 doden en 50 gewonden door brand in coronaziekenhuis Irak

Ziekenhuisbrand Irak In een coronaziekenhuis in het zuiden van Irak ontstond maandag brand, vermoedelijk door een ontplofte zuurstoffles. Hulpdiensten zoeken naar slachtoffers.
Een man onderzoekt de schade van een brand in een ziekenhuis in Irak die aan minstens 52 mensen het leven heeft gekost.
Een man onderzoekt de schade van een brand in een ziekenhuis in Irak die aan minstens 52 mensen het leven heeft gekost. Foto Essam al-Sudani/Reuters

Door een brand in een ziekenhuis in het zuiden van Irak zijn zeker 64 mensen om het leven gekomen en 50 mensen gewond geraakt. Dat meldt het Iraakse persbureau INA dinsdag op basis van de lokale politie en gezondheidsautoriteiten.

Het vuur brak maandag uit op de corona-afdeling van het Imam al-Hussein-ziekenhuis in de stad Nasiriya in de provincie Dhi Qar, 375 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. De brand is geblust en reddingswerkers zoeken naar meer lichamen in het verwoeste gebouw. In de provincie is de noodtoestand uitgeroepen zodat artsen die op vakantie of met pensioen zijn kunnen worden ingeroepen om te helpen.

Ontplofte zuurstoftank

De oorzaak van de brand op de corona-afdeling, die zeventig bedden telt, is waarschijnlijk een ontplofte zuurstoftank. Gezondheidsautoriteiten zeiden eerder te verwachten dat het aantal slachtoffers oploopt omdat er nog mensen worden vermist. Onder de doden zijn twee zorgmedewerkers. Boze familieleden verzamelden zich voor het ziekenhuis en raakten slaags met de politie.

In april dit jaar brak er ook een grote brand uit in een coronaziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Er ontplofte toen een zuurstoftank op de IC-afdeling. Er vielen minstens 82 doden en 110 gewonden.