Rashford reageert op racisme: ‘Zal nooit excuses aanbieden voor wie ik ben’

Engeland Marcus Rashford kreeg samen met ploeggenoten Bukayo Saka (19) en Jadon Sancho (21) na afloop van de verloren EK-finale te maken met racisme op sociale media.
Buurtbewoners plakken hartjes en boodschappen op de bekladde muurschildering van Marcus Rashford.
Buurtbewoners plakken hartjes en boodschappen op de bekladde muurschildering van Marcus Rashford. Foto Peter Byrne/PA

De Engelse voetballer Marcus Rashford heeft maandagavond gereageerd op de vele racistische berichten die hij en enkele ploeggenoten ontvingen na de verloren EK-finale tegen Italië. In een bericht op Instagram biedt de 23-jarige speler zijn excuses aan voor het missen van een penalty in de strafschoppenreeks, maar benadrukt hij ook dat hij „nooit excuses zal aanbieden voor wie ik ben en waar ik vandaan kom”.

Lees ook: Na gemiste strafschoppen in EK-finale ontstaat debat over racisme in Engeland

Rashford kreeg samen met ploeggenoten Bukayo Saka (19) en Jadon Sancho (21) na afloop van de finale verwensingen toegestuurd op sociale media. De drie zwarte spelers misten als invallers ieder een strafschop, waarop Italië zich kroonde tot Europees kampioen. Uit onvrede over hun prestaties plaatsten Engelsen emoticons van apen en bananen en racistische teksten onder foto’s van het drietal.

In de wijk Withington in Manchester, waar Rashford opgroeide, werd een muurschildering van de voetballer beklad met beledigingen en racistische uitingen. Vervolgens beplakten buurtbewoners de leuzen met hartjes en steunbetuigingen. „Ik moest mijn tranen onderdrukken”, schrijft Rashford over de geste van zijn buurtgenoten.

De Engelse voetbalbond veroordeelde maandag het racisme richting de voetballers en riep op tot straffen. De UEFA schaarde zich achter die boodschap. De Engelse bondscoach Gareth Southgate sprak van „onvergeeflijk gedrag”.