Lareb onderzoekt nieuwe bijwerking van coronavaccins

Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt meldingen van een nieuwe, ernstige bijwerking van de coronavaccins van farmaceuten AstraZeneca en Janssen. Het gaat om elf meldingen na een prik met AstraZeneca en twee na Janssen. Dat meldt een woordvoerder van het centrum. De meldingen bij Lareb betreffen vaccinaties die zijn gezet tot en met 4 juli: 2,8 miljoen van AstraZeneca en 600.000 van Janssen.

De dertien mensen in kwestie hadden na vaccinatie last van het Guillan-Barré-syndroom, een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem en is een bekende bijwerking van vaccinaties in het algemeen. Er zijn in Nederland nog geen overlijdens gemeld als gevolg van het syndroom.

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwde maandagnacht ook voor de bijwerking bij het Janssen-vaccin. In de Verenigde Staten gaat het om ongeveer honderd meldingen onder 12,5 miljoen mensen die zijn geprikt met het vaccin. Eén persoon zou zijn overleden aan het syndroom, 95 mensen zijn als gevolg ervan opgenomen in het ziekenhuis.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoogste risiconiveau vandaag van kracht in zeven regio’s