Helft volwassenen EU gevaccineerd, Malta weert niet-gevaccineerden toch niet

Iemand wordt geprikt tegen Covid-19 in de Italiaanse stad Rieti. Volgens de Europese Commissie is ruim 50 procent van alle volwassenen in de EU volledig gevaccineerd tegen Covid-19.
Iemand wordt geprikt tegen Covid-19 in de Italiaanse stad Rieti. Volgens de Europese Commissie is ruim 50 procent van alle volwassenen in de EU volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Foto Massimo Percossi/EPA

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

  • Ruim de helft van de volwassenen in de Europese Unie is volledig gevaccineerd. Dat twittert de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dinsdag. In Nederland is volgens het Coronadashboard van de overheid 46 procent van de achttienplussers volledig gevaccineerd en heeft 77 procent ten minste één prik gehad. Afgelopen weekend zei Von der Leyen dat alle lidstaten voldoende vaccindoses hebben gekregen om 70 procent van de volwassenen in te enten tegen Covid-19.
  • De Maltese regering komt onder druk van de Europese Commissie terug op een eerder besluit tot het weren van buitenlandse reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd tegen Covid-19. Dat staat in een dinsdag gepubliceerde verklaring, schrijft persbureau AFP. De maatregel zou eigenlijk woensdag ingaan, maar in plaats daarvan moeten toeristen en zakenreizigers die niet zijn ingeënt bij aankomst verplicht in quarantaine. Hoelang ze in isolatie moeten, is niet bekend. Voor landen die roodgekleurd zijn op de Europese coronakaart geldt op dit moment in Malta twee weken qurantaineplicht.

    De Maltese autoriteiten kondigden afgelopen vrijdag aan de grenzen te gaan sluiten voor niet-gevaccineerde toeristen. Dat besluit viel niet in goede aarde bij de Europese Commissie, dat benadrukte dat landen zich moeten houden aan de voorwaarden van de EU-coronareispas. Met dat certificaat, dat aantoont dat iemand negatief is getest of is hersteld van het coronavirus, kunnen mensen vrij reizen door de landen binnen de Unie.

  • Op 25 september wordt opnieuw een 24 uur durend digitaal wereldwijd benefietconcert georganiseerd om overheden over te halen een miljard vaccindoses te doneren aan arme landen. Dat meldt de Britse krant The Guardian dinsdag. Onder meer artiesten Billie Eilish, The Weeknd en Lizzo, evenals de band Coldplay zullen die dag optreden. De concerten vinden plaats in de steden New York (VS), Parijs (Frankrijk), Lagos (Nigeria), Rio de Janeiro (Brazilië) en Seoul (Zuid-Korea) en zullen online via een livestream te volgen zijn. Het is niet voor het eerst dat een benefietconcert wordt georganiseerd in het kader van de coronapandemie. Vorig jaar april leverden optredens op ‘One World: Together at Home’ ruim 100 miljoen euro op voor goede doelen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccinatiebereidheid weer iets toegenomen, draagvlak maatregelen neemt verder af