Zeker 45 mensen overleden bij rellen in Zuid-Afrika, 757 mensen opgepakt

Jacob Zuma Aanhangers van ex-president Jacob Zuma plunderen winkels en gooien stenen naar de politie. De regering wil de noodtoestand nog niet uitroepen.
Bij de rellen in Zuid-Afrika worden winkels geplunderd, zoals hier in Durban.
Bij de rellen in Zuid-Afrika worden winkels geplunderd, zoals hier in Durban. Foto EPA/STR

Bij onlusten in Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen zeker 45 mensen omgekomen en 757 mensen opgepakt. Dat hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt, aldus internationale persbureaus. De regering zegt te vrezen voor voedseltekorten als het geweld aanhoudt, maar ziet nog onvoldoende aanleiding om de noodtoestand uit te roepen.

Aanhangers van voormalig president Jacob Zuma gingen de afgelopen dagen de straat op om te protesteren tegen zijn aanhouding, nadat hij zich vorige week zelf meldde bij de autoriteiten. Politieminister Bheki Cele heeft de Zuid-Afrikaanse bevolking opgeroepen het heft niet in eigen handen te nemen. Hij waarschuwde daarnaast dat de massale rellen kunnen resulteren in een opleving van het aantal coronabesmettingen.

Ook dinsdag braken er weer rellen uit in het land, voornamelijk in de provincies Gauteng, waar Johannesburg ligt, en KwaZulu-Natal. Zo zijn winkels geplunderd en werd er met stenen gegooid naar de politie. Agenten, zichtbaar in de minderheid, vuurden vervolgens rubberen kogels af om de menigte uiteen te drijven. Dit leidde tot paniek onder demonstranten, waarbij meerdere in de verdrukking zouden zijn gekomen. De krijgsmacht stuurt 2.500 militairen naar de onrustige gebieden om de politie te helpen bij het tegengaan van het geweld.

Zuma moet een gevangenisstraf van vijftien maanden uitzitten vanwege minachting van de rechterlijke macht. Hij weigerde een zitting bij te wonen van een commissie die onderzoek doet naar corruptie en witwassen tijdens zijn ambtsperiode.

Lees ook: Plunderen in naam van Jacob Zuma