Advocaten kroongetuige: verschillende keren met De Vries gesproken over beveiliging

Strafrechtadvocaat Schouten, die kroongetuige Nabil B. verdedigt.
Strafrechtadvocaat Schouten, die kroongetuige Nabil B. verdedigt. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben verschillende keren met misdaadjournalist Peter R. de Vries gesproken over beveiliging. In die gesprekken drongen ze er bij De Vries op aan bescherming te nemen, zo lieten ze maandagavond weten in het praatprogramma Op1.

Advocaat De Jong stelde dat er verschillende gesprekken zijn geweest tussen De Vries en het Openbaar Ministerie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de overheid. Volgens De Jong verliepen die gesprekken „niet altijd even harmonieus”. De advocaat vindt het „te makkelijk” om als overheid te zeggen „jij wilde dat niet”. „De Staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht en als er informatie is dan moet je handelen”, aldus De Jong. De overheid heeft inhoudelijk niet willen reageren op de vraag of de misdaadverslaggever werd beveiligd.

Advocaat Schouten verwijst vervolgens naar een andere uitzending van Op1, waarin ook De Vries te gast was. Na het programma liep hij alleen over de parkeerplaats. „Toen heb ik hem gevraagd wat hij aan het doen was”, aldus Schouten. De advocaat heeft daarna naar eigen zeggen drie keer met de NCTV gesproken. „Ik heb letterlijk gezegd: dan ga je nu achter hem aanlopen.” Daar zou de instantie volgens Schouten op terugkomen, maar dat is nooit gebeurd.

Peter R. de Vries werd vorige week dinsdag neergeschoten na een optreden bij RTL Boulevard. Hij is vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B. De Vries ligt zwaargewond in het ziekenhuis; vechtend voor zijn leven. Eerder werden B.’s advocaat Derk Wiersum en zijn broer Redouan doodgeschoten. Schouten en De Jong hebben eerder laten weten dat ze doorgaan met de verdediging van de kroongetuige.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Advocaten kroongetuige: verschillende keren met De Vries gesproken over beveiliging