Nederlanders spaarden 52 miljard euro tijdens coronacrisis

Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben Nederlanders een recordbedrag van 52 miljard euro gespaard. Dat meldt ING maandag op basis van eigen onderzoek. Gemiddeld gaat het om ruim 6.500 euro per huishouden.

De bank stelt dat iets meer dan de helft van dit bedrag, zo’n 28 miljard euro, „gedwongen” werd gespaard. Daarmee bedoelt ING geld dat niet kon worden uitgegeven aan horecabezoek of buitenlandse vakanties - en dus maar opgepot werd. De netto-inleg op bankrekeningen groeide 62 procent harder dan in een ‘normale’ situatie zou worden verwacht.

De grootste spaardrift was in de beginperiode van de crisis: maart, april en mei 2020. In laatstgenoemde maand werd 7,1 miljard euro gespaard. In 2019 spaarden Nederlanders volgens De Nederlandsche Bank (DNB) 21 miljard euro, in 2018 ‘slechts’ 10 miljard.

Verder nam de consumptie per huishouden af. Het grootste deel van het extra gespaarde geld „zit bij de beter bedeelde huishoudens”. ING denkt dat een deel van het „gedwongen” spaargeld weer zal worden uitgegeven wanneer de coronabeperkingen versoepeld worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Burgemeesters 4 gemeenten: ook kleinere dorpsfeesten moeten compensatie krijgen