Laatste nieuws coronacrisis

Vaccinatiebereidheid weer iets toegenomen, draagvlak maatregelen neemt verder af

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland. Op dinsdag 13 jullie berichtten wij onder meer over:

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag stevige kritiek geuit op landen die extra doses van coronavaccins bestellen om deze als derde prik toe te dienen, terwijl in andere landen nog lang niet genoeg vaccins zijn om iedereen te kunnen inenten. Mike Ryan, hoofd van het crisisprogramma van de WHO, zegt dat zij daarmee „honderden miljoenen mensen veroordelen tot het niet beschermd zijn” tegen het virus.
 • In Nederland is het reproductiegetal van het coronavirus gestegen naar 2,17 (met een marge van 2,07 tot 2,27), wat betekent dat elk besmet persoon gemiddeld meer dan twee anderen infecteert. Het reproductiegetal voor enkel de Deltavariant van het virus ligt met 2,52 (2,37 tot 2,67) nog wat hoger.
 • Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt meldingen van een nieuwe, ernstige bijwerking van de coronavaccins van farmaceuten AstraZeneca en Janssen. Het gaat om elf meldingen na een prik met AstraZeneca en twee na Janssen.
 • Afgelopen week zijn bij het RIVM in totaal 51.957 positieve coronatests geregistreerd. Daarmee is het aantal coronabesmettingen in de periode van 7 tot en met 13 juli verzesvoudigd vergeleken met de week ervoor. De cijfers gingen sinds het begin van de coronacrisis niet eerder zo snel omhoog. Dat blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het instituut.

Volg hier het blog van woensdag 14 juli

Helft volwassenen EU gevaccineerd, Malta weert niet-gevaccineerden toch niet

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

 • Ruim de helft van de volwassenen in de Europese Unie is volledig gevaccineerd. Dat twittert de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dinsdag. In Nederland is volgens het Coronadashboard van de overheid 46 procent van de achttienplussers volledig gevaccineerd en heeft 77 procent ten minste één prik gehad. Afgelopen weekend zei Von der Leyen dat alle lidstaten voldoende vaccindoses hebben gekregen om 70 procent van de volwassenen in te enten tegen Covid-19.
 • De Maltese regering komt onder druk van de Europese Commissie terug op een eerder besluit tot het weren van buitenlandse reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd tegen Covid-19. Dat staat in een dinsdag gepubliceerde verklaring, schrijft persbureau AFP. De maatregel zou eigenlijk woensdag ingaan, maar in plaats daarvan moeten toeristen en zakenreizigers die niet zijn ingeënt bij aankomst verplicht in quarantaine. Hoelang ze in isolatie moeten, is niet bekend. Voor landen die roodgekleurd zijn op de Europese coronakaart geldt op dit moment in Malta twee weken qurantaineplicht.

  De Maltese autoriteiten kondigden afgelopen vrijdag aan de grenzen te gaan sluiten voor niet-gevaccineerde toeristen. Dat besluit viel niet in goede aarde bij de Europese Commissie, dat benadrukte dat landen zich moeten houden aan de voorwaarden van de EU-coronareispas. Met dat certificaat, dat aantoont dat iemand negatief is getest of is hersteld van het coronavirus, kunnen mensen vrij reizen door de landen binnen de Unie.

 • Op 25 september wordt opnieuw een 24 uur durend digitaal wereldwijd benefietconcert georganiseerd om overheden over te halen een miljard vaccindoses te doneren aan arme landen. Dat meldt de Britse krant The Guardian dinsdag. Onder meer artiesten Billie Eilish, The Weeknd en Lizzo, evenals de band Coldplay zullen die dag optreden. De concerten vinden plaats in de steden New York (VS), Parijs (Frankrijk), Lagos (Nigeria), Rio de Janeiro (Brazilië) en Seoul (Zuid-Korea) en zullen online via een livestream te volgen zijn. Het is niet voor het eerst dat een benefietconcert wordt georganiseerd in het kader van de coronapandemie. Vorig jaar april leverden optredens op ‘One World: Together at Home’ ruim 100 miljoen euro op voor goede doelen.

Iemand wordt geprikt tegen Covid-19 in de Italiaanse stad Rieti. Volgens de Europese Commissie is ruim 50 procent van alle volwassenen in de EU volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Foto Massimo Percossi/EPA

Vaccinatiebereidheid weer iets toegenomen, draagvlak maatregelen neemt verder af

De vaccinatiebereidheid is in Nederland iets toegenomen ten opzichte van het vorige meetmoment. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag op Twitter. Van de ondervraagden in een driewekelijkse enquête bleek 89 procent bereid om zich te laten inenten tegen Covid-19. Bij het vorige meetmoment was dit nog 87 procent.

Het RIVM heeft tussen 29 juni en 5 juli een enquête afgenomen onder zo’n vijftigduizend mensen van zestien jaar en ouder. Met name in de groep ondervraagden tussen de 25 en 39 jaar waren meer mensen bereid om zich te laten prikken dan drie weken eerder. De vaccinatiebereidheid in die leeftijdscategorie is met 5,8 procentpunt toegenomen ten opzichte van de vorige meting.

In Nederland zijn op dit moment zo’n 6,4 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Daarnaast zijn ruim 4,3 miljoen mensen één keer geprikt met een vaccin waarvoor twee injecties nodig zijn voor maximale effectiviteit.

Draagvlak coronaregels
Hoewel de vaccinatiebereidheid iets is toegenomen, is het draagvlak voor de coronamaatregelen gedaald. Dat blijkt uit een aparte steekproef van het RIVM onder zo’n vijfduizend mensen. Ongeveer 87 procent was begin juli bereid om thuis te blijven bij klachten, terwijl dit drie weken eerder nog 90 procent was.

Ook is het draagvlak iets afgenomen voor het hoesten en niezen in de elleboog, het vermijden van drukke plekken, het laten testen bij klachten en anderhalve meter afstand houden. De bereidheid voor die maatregelen onder ondervraagden schommelt volgens de jongste cijfers tussen de 81 en 85 procent.

Correctie (14 juli 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de vaccinatiebereidheid in de leeftijdscategorie 25-39 jaar met ’5,8 procent’ was toegenomen. Dat moest zijn ’5,8 procentpunt’. Het is hierboven aangepast.

Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost. Foto Rob Engelaar/ANP

Zeker 900 positieve tests onder bezoekers tweedaags festival in Utrecht

Zeker negenhonderd bezoekers van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht begin juli zijn positief getest op het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder van de GGD regio Utrecht dinsdag tegen persbureau ANP. De gezondheidsdienst was niet bereikbaar om het nieuws te bevestigen.

Het evenement vond op 3 en 4 juli plaats en trok zo’n 20.000 bezoekers. Zeker 448 positieve tests zijn herleid naar de eerste dag van het festival. Voor de tweede dag gaat het om 516 gevallen. De GGD houdt er rekening mee dat de aantallen de komende dagen nog toenemen. Om toegang te krijgen tot het evenement moesten bezoekers een vaccinatie-, herstel- of negatievetestbewijs tonen in de vorm van een QR-code in de CoronaCheck-app.

De afgelopen weken is het systeem van toegangstesten niet waterdicht gebleken. Op sommige plekken moesten mensen ruim een uur in de rij staan voor een coronatest, QR-codes werden verspreid binnen vriendengroepen en op sociale media en in sommige cafés werden mensen toegelaten zonder geldig test- of vaccinatiebewijs.

Na een explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen, met name onder jongeren, maakte het demissionaire kabinet afgelopen vrijdag bekend het beleid terug aan te scherpen. Discotheken en nachtclubs moeten de deuren tot zeker 13 augustus sluiten en meerdaagse evenementen zijn tijdelijk niet toegestaan.

Weekcijfers RIVM verzesvoudigd: ruim 50.000 in afgelopen zeven dagen

Afgelopen week zijn bij het RIVM in totaal 51.957 positieve coronatests geregistreerd. Het aantal coronabesmettingen is daarmee van 7 tot en met 13 juli verzesvoudigd vergeleken met de week ervoor. De cijfers gingen sinds het begin van de coronacrisis niet eerder zo snel omhoog. Dat blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het instituut.

Lees verder over de weekcijfers van het RIVM

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets gedaald

Het aantal coronapatiënten dat in Nederlandse ziekenhuizen ligt, is het afgelopen etmaal iets gedaald. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel worden in de ziekenhuizen 204 patiënten met Covid-19 behandeld, maandag waren dat er 213.

Van de opgenomen coronapatiënten liggen er 75 op een IC-afdeling. Maandagmiddag waren dat er nog 84. Vooralsnog vertalen de rap toenemende positieve coronatests niet door in de ziekenhuisaantallen. Hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM Aura Timen zei eerder vandaag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer te verwachten dat het aantal IC-opnames de komende tijd wel degelijk zal stijgen.

RIVM
Ondertussen zijn bij het RIVM sinds maandagmiddag 7.888 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. De dagelijks gemelde cijfers kunnen schommelen, de weekgemiddelden laten daarentegen sinds het begin van de maand een flink stijgende lijn zien.

Het RIVM meldde verder drie sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur overleden; die informatie kan met vertraging binnenkomen. Maandag registreerde het instituut één sterfgeval.

Lareb onderzoekt nieuwe bijwerking van coronavaccins

Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt meldingen van een nieuwe, ernstige bijwerking van de coronavaccins van farmaceuten AstraZeneca en Janssen. Het gaat om elf meldingen na een prik met AstraZeneca en twee na Janssen. Dat meldt een woordvoerder van het centrum. De meldingen bij Lareb betreffen vaccinaties die zijn gezet tot en met 4 juli: 2,8 miljoen van AstraZeneca en 600.000 van Janssen.

De dertien mensen in kwestie hadden na vaccinatie last van het Guillan-Barré-syndroom, een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem en is een bekende bijwerking van vaccinaties in het algemeen. Er zijn in Nederland nog geen overlijdens gemeld als gevolg van het syndroom.

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwde maandagnacht ook voor de bijwerking bij het Janssen-vaccin. In de Verenigde Staten gaat het om ongeveer honderd meldingen onder 12,5 miljoen mensen die zijn geprikt met het vaccin. Eén persoon zou zijn overleden aan het syndroom, 95 mensen zijn als gevolg ervan opgenomen in het ziekenhuis.

Reproductiegetal coronavirus stijgt van 1,37 naar 2,17

Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar 2,17 (met een marge van 2,07 tot 2,27), wat betekent dat elk besmet persoon gemiddeld meer dan twee anderen infecteert. Het reproductiegetal voor enkel de Deltavariant van het virus ligt met 2,52 (2,37 tot 2,67) nog wat hoger. Dat zei het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding Aura Timen dinsdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Het nieuwe reproductiegetal is berekend op basis van het aantal besmettingen tot 28 juni. Hiervoor lag het laatst berekende R-getal op 1,37.

De afgelopen zeven dagen was 13,2 procent van alle testuitslagen positief. Veruit de grootste stijging in het aantal testen was in de groep jongeren van 18 tot 24 jaar, maar ook in andere groepen wordt vaker getest. Van de mensen tussen de 18 en 24 die zich laten testen krijgt 25 procent een positieve uitslag.

De meeste meldingen komen uit de grote steden Amsterdam, Groningen, Utrecht en Rotterdam. De grootste besmettingsclusters zijn gerelateerd aan de horeca, gevolgd door de besmettingen door personen uit het huishouden. Ook huisfeestjes als borrels en verjaardagen en het ontvangen van besmet bezoek worden genoemd als bron van een besmetting. Slechts bij een kwart van de besmettingen is het gelukt de vermoedelijke bron te achterhalen. Van reizigers die het virus meenemen van hun vakantiebestemming reist de grootste groep terug uit Spanje en Portugal.

Timen verwacht dat het aantal bezette bedden op IC-afdelingen met coronapatiënten de komende tijd stijgt naar tussen de 150 en 600 als gevolg van de oplopende besmettingen. Volgens de cijfers van het LCPS lagen dinsdag nog 84 patiënten met het virus op de IC. Het dagelijkse aantal IC-opnames is volgens de meest recente cijfers met 96 procent gedaald ten opzichte van de piek in april.

Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coordinatie Infectieziektebestrijding. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zwijndrecht gaat door met vaccineren in de wijk zonder afspraak

Een proef met vaccineren zonder afspraak in een wijk in Zwijndrecht is volgens de GGD Zuid-Holland Zuid „zeer succesvol” gebleken. Vanaf 30 juni konden mensen vijf dagen terecht in een mobiele vaccinatielocatie in de wijk Noord. Zevenhonderd mensen kwamen langs voor een coronaprik. Als vervolg op de proef wordt de mobiele vaccinatielocatie van dinsdag tot en met donderdag neergezet in de wijk Kort Ambacht.

Volgens de GGD kan door het inzetten van de mobiele locatie de vaccinatiegraad worden verhoogd in wijken waar mensen moeite hebben met het maken van een vaccinatieafspraak. Dit komt bijvoorbeeld doordat informatie van de overheid niet altijd even duidelijk is, of omdat de fysieke afstand tot een reguliere vaccinatielocatie te ver is.

Het is de bedoeling dat de mobiele vaccinatielocatie de komende tijd ook andere wijken in de GGD-regio aandoet. Bij de locatie zijn naast medisch en administratief personeel ook meertalige voorlichters aanwezig.

Een coronaprik wordt voorbereid op een GGD-priklocatie. Foto Sander Koning/ANP

Alleen volledig gevaccineerden welkom in Griekse horeca

Hoe verloopt de coronapandemie in het buitenland? Hier volgt een overzicht:

 • Vanaf aankomende vrijdag zijn in Griekenland commerciële binnenruimtes alleen toegankelijk voor mensen die gevaccineerd zijn. Hieronder vallen cafés, restaurants, bioscopen en theaters. De maatregel geldt volgens persbureau Reuters in het hele land, dus ook toeristische bestemmingen, en is tot het einde van augustus van kracht.
 • Geen stampende muziek, op de loopband met hoogstens zes kilometer per uur en maximaal twee uur sporten. Met die maatregelen wil Zuid-Korea de verspreiding van virusdeeltjes in sportscholen tegengaan. Door te voorkomen dat sporters gaan zweten of flink gaan ademen, denken de gezondheidsautoriteiten dat het risico op verspreiding omlaag kan worden gebracht. De maatregelen stuiten op onbegrip van sportschooleigenaren. „Ik snap niet wat Covid-19 te maken heeft met mijn muzieksmaak”, citeert Reuters een van hen.
 • Bijna een miljoen Fransen hebben een vaccinatieafspraak gemaakt, nadat president Emmanuel Macron maandag aankondigde de coronamaatregelen in Frankrijk aan te scherpen. Dat blijkt uit gegevens van de app Doctolib, die het aantal in Frankrijk gemaakte vaccinatieafspraken bijhoudt. Macron maakte tijdens een persconferentie bekend dat ongevaccineerden vanaf 1 augustus enkel nog met een negatieve coronatest naar binnen mogen in cafés, restaurants, winkelcentra, treinen en cultuurinstellingen. Ook zal in de toekomst geld worden gevraagd voor het afnemen van een PCR-test.
 • Een vaccinatielocatie op 25 kilometer van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is dinsdag gesloten voor een grondige schoonmaak, nadat meer dan tweehonderd werknemers en vrijwilligers afgelopen weekend positief testten op het coronavirus. Dat meldt Reuters. Mensen die tussen 9 en 12 juli in de hal geprikt werden, wordt gevraagd om tien dagen in zelfisolatie te gaan. De vaccinatielocatie gaat woensdag weer open en de Maleisische gezondheidsdienst roept op om komende prikafspraken niet af te zeggen.

Zuid-Koreaanse sporters joggen op aangepaste snelheid op de loopband. Foto Heo Ran/Reuters

Deense militair ontslagen om ‘ronselen collega’s’ voor gewelddadige opstand

Een Deense militair is ontslagen omdat hij geprobeerd heeft collega’s te ronselen voor een gewelddadige opstand tegen de coronamaatregelen. Dat meldt het Deense dagblad Berlingske. De militair in kwestie, Lars Gram, is zelf naar de krant gestapt omdat hij het oneens is met zijn ontslag.

Gram bracht eind mei een bezoek aan een collega, waarin hij sprak over de „politieke samenzwering” die gaande was. Hij vertelde zijn collega dat politici er alles aan zouden doen om de bevolking te onderdrukken en dat er een gewelddadige revolutie op komst is. Daarmee probeerde hij zijn collega ervan te overtuigen zich aan te sluiten bij Men in Black, een Deense organisatie die zich afzet tegen de coronamaatregelen en die ervan verdacht wordt een gewelddadige opstand te plannen.

Het is niet de eerste keer dat Gram vanwege de Men in Black zorgt voor ophef in het leger. Op 15 mei sprak hij, gehuld in zijn uniform, bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de organisatie. Over dat optreden staat niets in zijn ontslagbrief, zag Berlingske. Gram zegt dat hij het woord „samenzwering” niet heeft gebruikt, en dat hij alleen zijn zorgen uitte over de manier waarop de regering omgaat met het coronavirus.

WHO: koop geen boostervaccins zolang wereldwijd tekorten gelden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag stevige kritiek geuit op landen die extra doses van coronavaccins bestellen om deze als derde prik toe te dienen, terwijl in andere landen nog lang niet genoeg vaccins zijn om iedereen te kunnen inenten. Mike Ryan, hoofd van het crisisprogramma van de WHO, zegt dat zij daarmee „honderden miljoenen mensen veroordelen tot het niet beschermd zijn” tegen het virus, meldt persbureau Reuters.

Een derde doses van de coronavaccins van bijvoorbeeld Moderna of Pfizer/BioNTech, zogeheten ‘boostershots’, zouden de werking van bestaande vaccins moeten versterken. Onder meer Israël kondigde al aan een deel van de bevolking zo’n derde prik toe te dienen. Aanvankelijk krijgen mensen met een zwak immuunsysteem een boostershot, de autoriteiten bekijken of andere bevolkingsgroepen ook een derde prik krijgen.

„We zullen ons in de toekomst schamen als we kostbare doses gebruiken voor boostershots, terwijl elders mensen sterven zonder vaccins”, aldus Ryan. Volgens WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan is er bovendien nog geen overtuigend bewijs dat boostershots daadwerkelijk noodzakelijk zijn voor de bestrijding van het virus. „Zo’n beslissing moet gemaakt worden op basis van wetenschap en data”, stelde ze. „Niet op basis van individuele bedrijven die claimen dat een boosterdosis noodzakelijk is.”

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid onderschreef maandag die opvatting na een overleg met farmaceut Pfizer. Het bedrijf claimde vorige week dat een boosterdosis noodzakelijk is en wilde de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit vragen om versnelde goedkeuring van de boostervaccins. Vorige week donderdag stelde het ministerie in een verklaring al dat Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn voorlopig geen boostershot nodig hebben.

Een patiënt in Hammanskraal, Zuid-Afrika krijgt een vaccinatie toegediend tegen het coronavirus. Foto Alet Pretorius/AP

Hoogste risiconiveau vandaag van kracht in zeven regio’s

In zeven Nederlandse regio’s neemt het risiconiveau rondom het coronavirus dinsdag toe naar „zeer ernstig” vanwege het stijgend aantal besmettingen. Dit is het hoogste risiconiveau op het zogeheten coronadashboard van de overheid. In 13 van de in totaal 25 gebieden gaat het één na hoogste risiconiveau gelden: ernstig. De aanpassingen zijn nog niet doorgevoerd, maar dat zal in de loop van de dag gebeuren, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid dinsdagochtend.

De regio’s in de hoogste risicogroep zijn Amsterdam-Amstelland, waar zondag 1.600 positieve tests in een etmaal werden vastgesteld. In de hele gemeente Amsterdam testte vorige week 1 op de 183 inwoners positief. Ook in Groningen, Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden wordt de situatie bestempeld als „zeer ernstig”. Al deze gebieden hadden eerder het risiconiveau „zorgelijk”.

De gebieden die als „ernstig” worden aangeduid zijn Haaglanden, Twente, Midden- en West-Brabant, Zaanstreek-Waterland, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Gelderland-Midden, Zuid-Holland Zuid, Noord-Holland Noord, Brabant-Noord en Friesland. Bij het risiconiveau „ernstig” zijn er 100 tot 250 wekelijkse positieve testen per 100.000 inwoners. In geval van „zeer ernstig” zijn dat er meer dan 250 per week.

Nederland telt in totaal vier risiconiveaus van het coronavirus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De niveaus zijn bepaald op basis van het aantal positieve testuitslagen en ziekenhuisopnames, afgezet tegen het aantal inwoners. Het aantal ziekenhuisopnames blijft relatief stabiel, maar het aantal besmettingen is de afgelopen week flink toegenomen. Daardoor zijn ook de risiconiveaus toegenomen.

Nachtleven weer op slot in delen van Spanje

De Spaanse toeristische regio’s Catalonië en Valencia komen met nieuwe maatregelen om de jongste golf van het coronavirus in te dammen. Het nachtleven gaat deels op slot nu in heel het land het aantal besmettingen snel stijgt. Spanje is rood op de Europese coronakaart.

In Catalonië, waaronder ook Barcelona, moeten alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen. Ook mag je met hooguit tien mensen bijeenkomen, of dat nou thuis is of in het openbaar.

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd. De spertijd van 01.00 tot 06.00 uur geldt ook voor de regionale hoofdstad Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje na Madrid en Barcelona. Alle bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal zes personen.

„De cijfers zijn meer dan zorgwekkend, ze zijn eerlijk gezegd heel, heel slecht”, aldus de Catalaanse gezondheidsminister. Ook in de rest van Spanje is sinds enkele weken sprake van een snelle toename van besmettingen, vooral in de groep jongeren onder dan 30 jaar die niet zijn ingeënt.

Gezondheidswaakhond VS ziet nieuwe ernstige bijwerking Janssen-vaccin

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwt voor een nieuwe, ernstige bijwerking bij het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson). Volgens de autoriteiten is er een verhoogd risico op een zeldzame bijwerking, het Guillain-Barré-syndroom.

Het gaat om ongeveer honderd meldingen onder de 12,5 miljoen mensen die de Janssen-prik in de Verenigde Staten hebben gekregen. Eén persoon is overleden, 95 patiënten moesten worden opgenomen.

Het Guillain-Barré-syndroom is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem.

The Washington Post had eerder al gemeld dat de FDA de stap zou nemen. Gezondheidsfunctionarissen blijven benadrukken dat de voordelen van het Janssen-vaccin blijven opwegen tegen de mogelijke risico’s, aldus het dagblad.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 12 juli:

 • Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) hebben maandag hun excuses aangeboden voor de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag. Ook kwamen ze met verontschuldigingen voor de te snelle versoepelingen.
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 8.522 positieve tests binnengekomen. Het aantal coronapatienten dat in het ziekenhuis wordt behandeld, is het afgelopen etmaal iets toegenomen.
 • Meer dan dertig partijen sluiten zich aan bij het kort geding dat festivalorganisator ID&T vrijdag aankondigde tegen de overheid vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen.
 • Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben Nederlanders een recordbedrag van 52 miljard euro gespaard. Dat meldt ING maandag op basis van eigen onderzoek.

Lees hier het hele blog van maandag 12 juli terug