Laatste nieuws coronacrisis

Frankrijk voert vaccinatieplicht in voor zorgpersoneel

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC maandag 12 juli het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Het blog is nu gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog.

Lees ook: Gezondheidswaakhond VS ziet nieuwe ernstige bijwerking Janssen-vaccin

Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 12 juli:

 • Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) hebben maandag hun excuses aangeboden voor de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag. Ook kwamen ze met verontschuldigingen voor de te snelle versoepelingen.
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 8.522 positieve tests binnengekomen. Het aantal coronapatienten dat in het ziekenhuis wordt behandeld, is het afgelopen etmaal iets toegenomen.
 • Meer dan dertig partijen sluiten zich aan bij het kort geding dat festivalorganisator ID&T vrijdag aankondigde tegen de overheid vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen.
 • Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben Nederlanders een recordbedrag van 52 miljard euro gespaard. Dat meldt ING maandag op basis van eigen onderzoek.

Frankrijk voert vaccinatieplicht in voor zorgpersoneel

Vanaf medio september mogen zorgmedewerkers in Frankrijk alleen nog hun beroep uitoefenen als ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft president Emmanuel Macron maandagavond bekendgemaakt tijdens een toespraak, zo melden internationale persbureaus en Franse media. De nieuwe regel geldt ook voor andere werkenden die in contact komen met kwetsbare groepen.

Daarnaast wordt in Frankrijk de zogeheten gezondheidspas uitgebreid naar meer plekken, kondigde de president aan. Met die pas, vergelijkbaar met de Nederlandse CoronaCheck-app, kunnen Fransen laten zien dat ze zijn gevaccineerd dan wel getest. Dit bewijs is vanaf 1 augustus onder meer nodig in cafés, restaurants, winkelcentra, treinen en cultuurinstellingen.

Verder worden grenscontroles vanaf deze week strenger, waarbij niet-gevaccineerde reizigers uit risicolanden verplicht in quarantaine moeten. De nieuwe maatregelen moeten de door de Deltavariant veroorzaakte coronagolf in het land gaan terugdringen.

Uitbreiding vaccinatieplicht
„Als we niet nu handelen, zullen de besmettings- en ziekenhuiscijfers verder stijgen”, aldus Macron. De president noemde ook de mogelijkheid dat de vaccinatieplicht op een gegeven moment moet worden uitgebreid naar de rest van de bevolking. „Afhankelijk van de ontwikkeling van de situatie zullen we ons ongetwijfeld de vraag moeten stellen over een verplichte inenting voor alle Fransen”, zei hij.

Eerder op de dag werd ook in Griekenland bekend dat voor zorgpersoneel een vaccinatieplicht gaat gelden. Voor medewerkers in verpleeghuizen geldt die plicht per direct, stelde premier Kyriakos Mitsotakis volgens persbureau Reuters. Ander zorgpersoneel krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten inenten. Frankrijk en Griekenland zijn niet de eerste Europese landen die een gedeeltelijke vaccinatieplicht invoeren; zo besloot Italië in april al tot dezelfde maatregel.

De toespraak van president Macron uitgezonden in een Frans café. Foto Pascal Rossignol/Reuters

18 miljoenste coronaprik gezet in Nederland

Vandaag is de 18 miljoenste coronaprik in Nederland toegediend. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op Twitter. Het coronadashboard van de overheid lijkt daarmee iets achter te lopen; daar staat de teller nog op de 17,9 miljoen prikken.

Het cijfer beslaat zowel eerste en tweede prikken. Dinsdag komt het RIVM met een update waaruit blijkt hoeveel mensen nu volledig zijn gevaccineerd. Zondag waren de laatste mensen aan de beurt om een vaccinatieafspraak te maken: tieners geboren in het jaar 2009. Elfjarigen uit dat jaartal moeten wachten tot hun verjaardag.

De laatst berekende vaccinatiebereidheid ligt op 87 procent, valt verder te lezen op het coronadashboard. Dat is het percentage van de bevolking dat zich heeft laten vaccineren of van plan is dat te doen. De laatste enquête om dit cijfer te bepalen werd tussen 1 en 7 juni afgenomen.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Vandaag de #18miljoensteprik! 💉Vaccinatie is de enige manier om deze crisis echt achter ons te laten. Elke prik verhoogt de dijk die ons beschermt. 💪 #Vaccinerenwerkt Dus:

👨‍👨‍👧‍👧 Ben je 12+ en heb je nog geen afspraak?
🗓 #PlanJePrik!
👉 https://t.co/Gu2CIXnFyS
☎️ 0800-7070 https://t.co/UU8dyoC2GA

Bali zet toeristen uit, Engeland en Zweden versoepelen

 • Voor het eerst heeft Bali toeristen uitgezet die zich niet aan de geldende coronamaatregelen hielden. Het gaat om drie toeristen die geen mondkapje droegen in publieke ruimtes. Volgens lokale autoriteiten staat er nog een vrouw op de lijst om uitgezet te worden, omdat ze niet quarantaine ging nadat ze positief testte. In verschillende delen van Indonesië, waaronder Bali, gelden strenge maatregelen vanwege een nieuwe coronagolf waar het land mee kampt.
 • In Zweden worden deze week nieuwe versoepelingen van coronabeperkingen ingevoerd, ondanks een groeiend aantal besmettingen door de Deltavariant. Vanaf 15 juli gelden er geen beperkingen meer voor passagiers in het openbaar vervoer en klanten in winkels. Het Scandinavische land werd eerder getroffen door een flinke besmettingsgolf, maar de druk op de zorg is de afgelopen weken sterk gedaald, mede vanwege de hoge vaccinatiegraad in Zweden.
 • Ook Engeland gaat verder met het versoepelen van coronamaatregelen, ondanks een stijgend aantal coronabesmettingen door de daar aanwezige Deltavariant. Op maandag werd bekend dat alle nog geldende coronamaatregelen vanaf 19 juli worden opgeheven. De anderhalvemeterregel wordt afgeschaft en nachtclubs en restaurants mogen zonder beperkingen open. Alleen in het openbaar vervoer worden mondkapjes nog aangeraden, maar niet verplicht. De versoepelingen zijn volgens de Engelse regering mogelijk dankzij de succesvolle vaccinatiecampagne in het VK.

Meer dan 30 partijen sluiten zich aan bij kort geding ID&T

Meer dan dertig partijen sluiten zich aan bij het kort geding dat festivalorganisator ID&T vrijdag aankondigde tegen de overheid vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen. Het gaat onder meer om de organisatoren achter Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL. Vrijdag maakte de regering bekend dat vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen meerdaagse festivals verboden worden en dat bezoekers bij evenementen moeten zitten.

ID&T, organisator van onder meer de festivals Defqon.1, Mysteryland en Awakenings, wil samen met de andere partijen dat publieksevenementen worden toegestaan zolang die voldoen aan de voorwaarden die uit de Fieldlab-experimenten kwamen. Zij vragen bij de voorzieningenrechter voorlopige toestemming om meerdaagse festivals door te kunnen laten gaan en de zitregel te schrappen. Volgens de partijen is de beslissing van het kabinet onjuist: „We hebben laten zien dat we de evenementen veilig kunnen organiseren”, zegt operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T.

Voorbereidingen gaan voorlopig door
In afwachting van de uitkomst van het kort geding gaat ID&T „zo goed en zo kwaad als het gaat” verder met de voorbereidingen van geplande festivals, aldus Janmaat: „We hebben ons goed laten adviseren door juristen en denken een kans te maken om het besluit nietig te verklaren.” De zitverplichting tijdens evenementen is in haar ogen „totaal niet werkbaar” als alternatief: „Naar bijvoorbeeld Defqon komen 60.000 mensen die tussen verschillende areas bewegen. Dat is niet te coördineren, laat staan dat het bij de bezoekersbeleving past.”

Janmaat vindt dat het kabinet eraan voorbijgaat dat er veel voorbereidingstijd nodig is voor een festival. Ze noemt de Dutch Grand Prix, die in het eerste weekend van september en dus drie weken na de huidige einddatum van de maatregelen plaatsvindt, als voorbeeld: „Je kan niet drie weken van tevoren pas weten dat het doorgaat. Normaal kost het organiseren van een festival een jaar. Op sommige festivals werken meer dan 5.000 mensen, die moet je allemaal in korte tijd werven. Nu staat alles weer stil.”

In het buitenland gaat het volgens Janmaat heel anders aan toe: „In Oostenrijk is er publiek bij de Formule 1, gisteren (zondag, red.) zat het stadion vol bij het EK voetbal. De Nederlandse overheid wijkt af van collega’s.” Dat het tot een kort geding komt, laat zien „hoe schrijnend deze maatregelen voor de sector zijn”. Het kort geding vindt aankomende vrijdag plaats.

Het Back To Live testevent van Fieldlab in de Ziggo Dome. Foto Harold Versteeg/Hollandse Hoogte

RIVM registreert 8.522 nieuwe positieve coronatests

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 8.522 positieve tests binnengekomen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het instituut. Dat zijn er een stuk meer dan vorige week maandag, toen 1.521 nieuwe positieve uitslagen werden geregistreerd.

Het dagelijks aantal nieuwe positieve testuitslagen kan schommelen, zeker vlak na het weekend kunnen de aantallen afwijken van de trend. De weekgemiddelden laten sinds begin deze maand daarentegen duidelijk een forse stijging zien.

Het RIVM meldde maandag verder één sterfgeval ten gevolge van Covid-19. Dat wil niet zeggen dat die persoon in de afgelopen 24 uur overleed; deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Zondag werden geen coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis iets toegenomen

Het aantal coronapatienten dat in het ziekenhuis wordt behandeld, is het afgelopen etmaal iets toegenomen. Momenteel liggen 213 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, zeven meer dan op zondag. Dat blijkt maandag uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care worden op het moment 84 coronapatiënten behandeld, vier minder dan 24 uur geleden.

Sinds ongeveer een week neemt het aantal coronabesmettingen in Nederland fors toe. Die stijging is vooralsnog niet terug te zien in de ziekenhuisbezetting, mogelijk mede doordat steeds meer mensen in Nederland gevaccineerd zijn.

Lees ook: Stijgend aantal besmettingen, maar ziekenhuizen stromen niet vol — heeft het kabinet geleerd van vorige zomer?

Evenementensector wil steun en duidelijkheid

Het kabinet moet zowel financiële steun als duidelijkheid bieden aan de evenementenbranche, nu door opgelopen besmettingsaantallen en opnieuw aangescherpte regels een groot deel van het festivalseizoen alsnog niet lijkt te kunnen doorgaan. Dat schrijven de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) maandag in een gezamenlijke verklaring.

Afgelopen vrijdag werd naar aanleiding van de rap oplopende besmettingscijfers besloten nachtclubs en discotheken weer te sluiten. Ook worden meerdaagse festivals tot zeker 13 augustus verboden. Eendaagse evenementen mogen alleen doorgaan met een zittend publiek van maximaal duizend bezoekers.

Dit brengt de evenementenbranche in „een onmogelijke situatie”, aldus de verklaring. „De evenementenbranche is er eentje die niet op stel en sprong ‘aan’ of ‘uit’ kan”, staat te lezen. „Onze toekomst is gebaat bij een gedegen beleid en een daarbij horende langetermijnvisie en -garantie vanuit de overheid.” De organisaties willen graag in gesprek met de overheid over vervolgstappen.

De sector pleit „met verbazing over de volstrekte willekeur van het kabinet en gevoelens die laveren tussen boosheid en verdriet over het oneerlijk en argumentloos overheidsbeleid” voor het verhogen van de compensatie vanuit het garantiefonds van 80 naar 100 procent voor evenementen die worden afgelast. Ook moeten organisatoren een extra schadevergoeding krijgen en dienen steunpakketten tot begin 2022 te worden verlengd.

Kort na publicatie van de verklaring stelde de Partij van de Arbeid Kamervragen over de steun voor de evenementenbranche.

Grapperhaus noemt geïmproviseerd liedje over mondkapje ‘onhandig’

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) noemt het „achteraf onhandig” dat hij twee weken geleden een afscheidsliedje zong voor het mondkapje, meldt de NOS. Op de melodie van ‘Zeg Roodkapje waar ga je henen’ improviseerde Grapperhaus voor de camera van RTL-verslaggever Jaïr Ferwerda een eigen variant, ‘Zeg mondkapje waar ga je henen’.

Grapperhaus zong het liedje op het moment dat het kabinet de coronamaatregelen versoepelde. Nu de coronabesmettingen in Nederland sinds afgelopen week weer hard oplopen, zegt hij in te zien dat het op dat moment onhandig was om op deze manier met de afschaffing van de mondkapjesplicht om te gaan. Dit zou te maken hebben gehad met het optimisme dat toen bestond over het verloop van de coronapandemie. In navolging van Grapperhaus kwamen ook demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA) terug op de snelle versoepelingen. Het duo bood maandag excuses aan voor het te snel afschalen van de maatregelen en de eigen houding tijdens de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag.

Twitter avatar HumbertoRTL Humberto Minister Grapperhaus brengt een ode aan het #mondkapje, waar we vanaf morgen afscheid van kunnen nemen. #Humberto https://t.co/SHNIjPcueK

Rutte en De Jonge bieden excuses aan voor te snelle versoepelingen

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) hebben maandag hun excuses aangeboden voor de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag. Ook kwamen ze met verontschuldigingen voor de te snelle versoepelingen. Zij spreken van „een enorme inschattingsfout”.

„Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen”, aldus de premier. „Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.” Ook De Jonge zei dat „wat toen verantwoord leek toch een inschattingsfout bleek te zijn geweest”. Laatstgenoemde zei „het gedrag niet goed te hebben ingeschat”.

Afgelopen week liepen de besmettingscijfers rap op, zaterdag werden er meer dan tienduizend nieuwe gevallen geconstateerd. Het kabinet zag zich hierdoor genoodzaakt de pas net heropende nachtclubs en discotheken weer te sluiten. Volgens De Jonge was de werking van Testen voor Toegang getest „in een zeer gecontroleerde omgeving”, maar werd het vervolgens toegepast op een „ongecontroleerde omgeving”.

Rutte sprak ook excuses uit voor de laatste coronapersconferentie, waar veel kritiek op was geuit. De twee demissionaire bewindslieden zouden niet kritisch genoeg naar zichzelf hebben gekeken. Rutte zei dat hij en De Jonge te druk waren geweest met het nadenken over nieuwe maatregelen. Daardoor zouden zij niet goed voorbereid zijn en niet genoeg kritisch hebben gereflecteerd. „Dat was niet onze beste persconferentie”, zei de premier maandag.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een extra ingelaste persconferentie. Foto Phil Nijhuis/ANP

Australisch vaccinatiespotje onder vuur, Duitse Ethiekraad wil leerkrachten verplicht vaccineren

Hoe verloopt de coronapandemie in het buitenland? Een overzicht.

 • In Australië is een discussie losgebarsten over een vaccinatiespotje waarin een jonge vrouw in een ziekenhuisbed naar adem hapt, melden landelijke media. Volgens de Britse wetenschapper Jessica Kaufman, die onderzoek doet naar vaccinatiebereidheid, jaagt het filmpje angst aan en zou het daarmee averechts kunnen werken, schrijft The Guardian maandag. De Australische overheid had het spotje al langer klaar liggen, in het geval er een grote corona-uitbraak zou komen. In onder meer Sydney en de regio New South Wales neemt het aantal besmettingen de afgelopen tijd in hoog tempo toe, met 112 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur.
 • De Duitse Raad voor de Ethiek roept op om vaccinatie voor basisschoolleerkrachten en mensen die werken in de kinderopvang verplicht te stellen. Volgens Die Zeit moet dit ervoor zorgen dat kinderen tot twaalf jaar oud minder risico lopen om besmet te worden met het virus. Medisch ethicus Wolfram Henn zegt tegen het medium dat „ieder persoon die door de beroepskeuze in aanraking komt met kwetsbare mensen een speciale verantwoordelijkheid moet nemen.”
 • De Braziliaanse rechtse krant O Estado de São Paulo roept in een redactioneel commentaar op tot het aftreden van president Jair Bolsonaro. Uit een peiling bleek zondag dat voor het eerst een meerderheid van de Brazilianen zich schaart achter een afzettingsprocedure. Bolsonaro ligt onder vuur vanwege zijn handelen in de coronacrisis, die tot nu toe aan meer dan een half miljoen Brazilianen het leven kostte. Ook wordt hij beschuldigd van corruptie.
 • In het reclamespotje van de Australische overheid hapt een vrouw angstig naar adem. Screenshot YouTube/Australian Government Department of Health

Aantal faillissementen in juni weer iets gedaald

Het aantal faillissementen is afgelopen maand weer iets gedaald. In juni zijn 121 bedrijven (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard, tien minder dan in mei. Dat blijkt uit dinsdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerde cijfers. In de bouw, verhuur, handel en de financiële sector moesten de meeste bedrijven de deuren sluiten.

Afgelopen februari bereikte het aantal faillissementen in Nederland met 114 het laagste niveau sinds 1990. In maart vielen iets meer bedrijven om (145), in de maanden erna nam het aantal faillissementen weer af.

Het aantal faillissementen kan overigens flink fluctueren. In mei 2013 piekte het aantal bedrijven dat niet meer aan betalingsverplichtingen kon voldoen tot 816. Daarna nam het aantal noodlijdende ondernemingen af tot en met augustus 2017, waarna de trend tot medio 2020 redelijk vlak bleef. Sindsdien volgt het aantal faillissementen een overwegend dalende trend.

Dat opvallend veel bedrijven ondanks de coronacrisis het hoofd boven water houden, komt mede door de miljarden aan noodsteun die de overheid heeft uitgetrokken. Ondernemers kregen het afgelopen jaar tegemoetkoming via loonsteun (NOW), compensatie voor vaste lasten (TVL) en belastinguitstel. Ook worden ondernemingen deels gecompenseerd voor niet-verkochte voorraden. Het demissionaire kabinet is voornemens de meeste noodsteun per 1 oktober te stoppen, maar heeft al laten weten dat de hulp verlengd kan worden als lockdowns opnieuw nodig blijken.

Lees ook: Crisis en maar zó weinig bedrijven die in de problemen komen? Dat is verdacht

Een bedrijf in het centrum van Den Haag kondigt sluiting aan. Foto Robin van Lonkhhuijsen/ANP

Nederlanders spaarden 52 miljard euro tijdens coronacrisis

Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben Nederlanders een recordbedrag van 52 miljard euro gespaard. Dat meldt ING maandag op basis van eigen onderzoek. Gemiddeld gaat het om ruim 6.500 euro per huishouden.

De bank stelt dat iets meer dan de helft van dit bedrag, zo’n 28 miljard euro, „gedwongen” werd gespaard. Daarmee bedoelt ING geld dat niet kon worden uitgegeven aan horecabezoek of buitenlandse vakanties - en dus maar opgepot werd. De netto-inleg op bankrekeningen groeide 62 procent harder dan in een ‘normale’ situatie zou worden verwacht.

De grootste spaardrift was in de beginperiode van de crisis: maart, april en mei 2020. In laatstgenoemde maand werd 7,1 miljard euro gespaard. In 2019 spaarden Nederlanders volgens De Nederlandsche Bank (DNB) 21 miljard euro, in 2018 ‘slechts’ 10 miljard.

Verder nam de consumptie per huishouden af. Het grootste deel van het extra gespaarde geld „zit bij de beter bedeelde huishoudens”. ING denkt dat een deel van het „gedwongen” spaargeld weer zal worden uitgegeven wanneer de coronabeperkingen versoepeld worden.

Burgemeesters 4 gemeenten: ook kleinere dorpsfeesten moeten compensatie krijgen

Ook kleinere dorpsfeesten moeten financieel worden gecompenseerd als ze door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan. Die oproep aan het demissionaire kabinet doen de burgemeesters van Arnhem, Tilburg, Zwolle en Doetinchem maandag in het Algemeen Dagblad. De organisatoren van kleine feesten komen volgens de burgemeesters „lang niet altijd” in aanmerking voor krediet uit het garantiefonds van de overheid. Peter Snijders, de burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, zal de kwestie maandag aankaarten in het Veiligheidsberaad.

De Zwollenaar krijgt onder anderen bijval van zijn collega, burgemeester van Doetinchem Mark Boumans. „Ik denk dat de rijksoverheid door de zelfbedachte leus ‘dansen met Janssen’ de horecaondernemers en organisatoren van evenementen netjes moet compenseren”, aldus Boumans.

Iedereen die ervoor in aanmerking kwam, kon zich voorheen vrijwillig laten prikken met het Janssen-vaccin, waarna ze direct een vaccinatiebewijs kregen die toegang gaf tot evenementen en nachtclubs. Na een explosieve toename van het aantal positieve tests afgelopen week, die zijn herleid naar onder meer horecazaken, besloot het demissionaire kabinet de regels weer aan te scherpen. Vaccinatiebewijzen zijn ‘pas’ twee weken na volledige vaccinatie beschikbaar, de horeca moet om middernacht dicht, bij evenementen moet iedereen een vaste zitplaats hebben en nachtclubs en discotheken moeten tot zeker 13 augustus dicht.

Tilburgse kermis
„Je kunt niet in één keer alles afblazen terwijl mensen hun rekeningen al hebben betaald”, zegt een woordvoerder van de Tilburgse burgemeester Theo Weterings in het AD. Door de nieuwe maatregelen zijn onder meer diverse evenementen op de Tilburgse kermis geschrapt. De kermis zelf, van half tot eind juli, gaat overigens wel door.

Het garantiefonds van de overheid, met daarin 385 miljoen euro, is bedoeld om organisatoren te compenseren indien hun festivals door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan. De tegemoetkoming geldt alleen voor betaalde evenementen, terwijl dorpsfeesten vaak gratis toegankelijk zijn en daardoor niet in aanmerking komen.

De Tilburgse kermis vond vorig jaar vanwege de coronamaatregelen in afgeslankte vorm plaats. Foto Robin Utrecht

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdag 10 en zondag 11 juli:

 • Voor het eerst sinds 22 juni zijn in verschillende veiligheidsregio’s de risiconiveaus opgeschroefd tot ‘zeer ernstig’. Hoewel niet vermeld is om welke regio’s het gaat, heeft het volgens minister De Jonge te maken met het oplopend aantal besmettingen.
 • Voor het eerst sinds Kerst werden er zaterdag meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in één etmaal. Het gaat om een stijging van 49 procent ten opzichte van de bijna 7.000 positieve tests die een dag eerder werden gemeld. Op zondag kwamen er 9.398 positieve coronatests bij.
 • De ziekenhuiscijfers zijn daarentegen nagenoeg gelijk gebleven. Zondagmiddag werden in de ziekenhuizen 206 coronapatiënten verzorgd, één meer dan een dag eerder. Van hen lagen 88 op de intensive care, zes meer dan een dag eerder.
 • Naar aanleiding van het oplopende aantal coronabesmettingen gaat de Tweede Kamer het net begonnen zommerreces onderbreken voor een debat met het kabinet. Het coronadebat moet aankomende woensdag gaan plaatsvinden.
Lees hierhet hele blog van zaterdag 10- en zondag 11 juli terug