Corona

Extra Kamerdebat

De Tweede Kamer onderbreekt het zomerreces voor een debat woensdagmiddag om 13.00 uur over het coronavirus. Het debat zal gaan over de huidige snelle stijging van het aantal besmettingen en de totstandkoming van het coronabeleid zoals dat nu is. Vanwege de renovatie van het Tweede Kamergebouw is het debat in de Ridderzaal.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben op Twitter boos gereageerd op de persconferentie van Rutte en De Jonge vrijdagavond. Ze vinden dat de bewindspersonen anderen de schuld gaven van het sterk toegenomen aantal coronabesmettingen, zonder zich kritisch uit te laten over het eigen beleid. „Jongeren krijgen van alles de schuld, maar het was het kabinet zelf dat uitstraalde dat ALLES weer kan”, aldus Lisa Westerveld (GroenLinks). „Wat lijkt me dat heerlijk. Iedereen altijd schuld maar nooit jijzelf. Geef mij zo’n spiegel”, aldus Attje Kuiken (PvdA).

Het RIVM meldde zondag 9.398 nieuwe positieve coronatests binnen een etmaal. Zaterdag werden meer dan 10.000 positieve coronatests geregistreerd, de hoogste piek sinds Kerst. De afgelopen week steeg het dagelijkse aantal positieve testuitslagen fors ten opzichte van een week eerder. Het RIVM kreeg in het weekend één melding van een aan het virus overleden patiënt. Meldingen van sterfgevallen kunnen met enige vertraging binnenkomen bij het instituut.

ID&T, een van de grootste festivalorganisatoren ter wereld, spant een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid. Aanleiding is de aanscherping van de coronamaatregelen, die betekenen dat bezoekers bij evenementen moeten zitten en dat meerdaagse festivals worden verboden. De nieuwe beperkingen worden door ID&T „disproportioneel” genoemd. ID&T eist in het kort geding dat de festivals doorgaan onder Fieldlab-voorwaarden of dat de overheid voor de kosten opdraait. „We willen nu duidelijkheid. We kunnen niet iedereen tot 14 augustus aan het lijntje houden.”

Intensive care-arts Diederik Gommers schreef zondag op Instagram: „Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op persco.” Volgens hem is het logisch dat het aantal hoge besmettingen na de versoepelingen niet voorspeld werden in de RIVM-modellen. „Daar was geen rekening gehouden met ons ‘oude’ gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren.”

‘Vrijheid’ trekt tieners Israël over de streep pag. 12