Commerciële ruimtevaart

Branson (70) maakt korte ruimtereis met eigen raket

De Britse zakenman en multimiljardair Richard Branson heeft zondag met zijn eigen ruimteschip een korte ruimtereis gemaakt. Branson, die volgende week 71 wordt, is hiermee de eerste persoon die met een eigen raket de ruimte in is gegaan en de tweede zeventiger die zo ver is gekomen – astronaut John Glenn was 77 jaar toen hij 1998 in de shuttle vloog.

Branson was met deze vlucht zijn Amerikaanse collega Jeff Bezos voor, die over negen dagen met een eigen raket de ruimte in wil – Branson had hiervoor de planning van zijn vlucht naar voren gehaald. Een vliegtuig bracht Branson en vijf andere bemanningsleden in het ruimteschip Unity naar dertien kilometer hoogte, waarop de Unity tot bijna negentig kilometer hoogte steeg. De bemanning ervoer daar bijna vier minuten gewichtloosheid. De korte ruimtevlucht eindigde met de landing op een basis in New Mexico van Bransons bedrijf Virgin Galactic. Branson zegt al zeshonderd reserveringen te hebben voor ruimtevluchten, à raison van 250.000 dollar (210.000 euro). Ook ondernemer Elon Musk wil ruimtevluchten organiseren, maar die zullen langer duren en meer kosten.

Voor zijn vlucht schreef Branson zijn naam in een logboek van astronauten: „De naam is Branson. Sir Richard Branson. Astronaut nul, nul, één. License to thrill.” (AP, AFP)

Lees ook dit artikel: Na villa’s en megajachten zijn de allerrijksten toe aan ruimtevluchten