Burgemeesters 4 gemeenten: ook kleinere dorpsfeesten moeten compensatie krijgen

De Tilburgse kermis vond vorig jaar vanwege de coronamaatregelen in afgeslankte vorm plaats.
De Tilburgse kermis vond vorig jaar vanwege de coronamaatregelen in afgeslankte vorm plaats. Foto Robin Utrecht

Ook kleinere dorpsfeesten moeten financieel worden gecompenseerd als ze door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan. Die oproep aan het demissionaire kabinet doen de burgemeesters van Arnhem, Tilburg, Zwolle en Doetinchem maandag in het Algemeen Dagblad. De organisatoren van kleine feesten komen volgens de burgemeesters „lang niet altijd” in aanmerking voor krediet uit het garantiefonds van de overheid. Peter Snijders, de burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, zal de kwestie maandag aankaarten in het Veiligheidsberaad.

De Zwollenaar krijgt onder anderen bijval van zijn collega, burgemeester van Doetinchem Mark Boumans. „Ik denk dat de rijksoverheid door de zelfbedachte leus ‘dansen met Janssen’ de horecaondernemers en organisatoren van evenementen netjes moet compenseren”, aldus Boumans.

Iedereen die ervoor in aanmerking kwam, kon zich voorheen vrijwillig laten prikken met het Janssen-vaccin, waarna ze direct een vaccinatiebewijs kregen die toegang gaf tot evenementen en nachtclubs. Na een explosieve toename van het aantal positieve tests afgelopen week, die zijn herleid naar onder meer horecazaken, besloot het demissionaire kabinet de regels weer aan te scherpen. Vaccinatiebewijzen zijn ‘pas’ twee weken na volledige vaccinatie beschikbaar, de horeca moet om middernacht dicht, bij evenementen moet iedereen een vaste zitplaats hebben en nachtclubs en discotheken moeten tot zeker 13 augustus dicht.

Tilburgse kermis
„Je kunt niet in één keer alles afblazen terwijl mensen hun rekeningen al hebben betaald”, zegt een woordvoerder van de Tilburgse burgemeester Theo Weterings in het AD. Door de nieuwe maatregelen zijn onder meer diverse evenementen op de Tilburgse kermis geschrapt. De kermis zelf, van half tot eind juli, gaat overigens wel door.

Het garantiefonds van de overheid, met daarin 385 miljoen euro, is bedoeld om organisatoren te compenseren indien hun festivals door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan. De tegemoetkoming geldt alleen voor betaalde evenementen, terwijl dorpsfeesten vaak gratis toegankelijk zijn en daardoor niet in aanmerking komen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 12 juli