Australisch vaccinatiespotje onder vuur, Duitse Ethiekraad wil leerkrachten verplicht vaccineren

In het reclamespotje van de Australische overheid hapt een vrouw angstig naar adem.
In het reclamespotje van de Australische overheid hapt een vrouw angstig naar adem. Screenshot YouTube/Australian Government Department of Health

Hoe verloopt de coronapandemie in het buitenland? Een overzicht.

  • In Australië is een discussie losgebarsten over een vaccinatiespotje waarin een jonge vrouw in een ziekenhuisbed naar adem hapt, melden landelijke media. Volgens de Britse wetenschapper Jessica Kaufman, die onderzoek doet naar vaccinatiebereidheid, jaagt het filmpje angst aan en zou het daarmee averechts kunnen werken, schrijft The Guardian maandag. De Australische overheid had het spotje al langer klaar liggen, in het geval er een grote corona-uitbraak zou komen. In onder meer Sydney en de regio New South Wales neemt het aantal besmettingen de afgelopen tijd in hoog tempo toe, met 112 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur.
  • De Duitse Raad voor de Ethiek roept op om vaccinatie voor basisschoolleerkrachten en mensen die werken in de kinderopvang verplicht te stellen. Volgens Die Zeit moet dit ervoor zorgen dat kinderen tot twaalf jaar oud minder risico lopen om besmet te worden met het virus. Medisch ethicus Wolfram Henn zegt tegen het medium dat „ieder persoon die door de beroepskeuze in aanraking komt met kwetsbare mensen een speciale verantwoordelijkheid moet nemen.”
  • De Braziliaanse rechtse krant O Estado de São Paulo roept in een redactioneel commentaar op tot het aftreden van president Jair Bolsonaro. Uit een peiling bleek zondag dat voor het eerst een meerderheid van de Brazilianen zich schaart achter een afzettingsprocedure. Bolsonaro ligt onder vuur vanwege zijn handelen in de coronacrisis, die tot nu toe aan meer dan een half miljoen Brazilianen het leven kostte. Ook wordt hij beschuldigd van corruptie.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte en De Jonge bieden excuses aan voor te snelle versoepelingen