Premier Johnson veroordeelt racisme jegens Engelse voetbalspelers

Euro 2020 De Engelse spelers Rashford, Sancho en Saka schoten tijdens de strafschoppenserie mis, waardoor Engeland de EK-finale verloor. Het drietal werd online racistisch bejegend.
Fans verzamelden zich buiten het Wembley stadion voorafgaand aan de EK-finale tussen Italië en Engeland.
Fans verzamelden zich buiten het Wembley stadion voorafgaand aan de EK-finale tussen Italië en Engeland. Foto Andy Rain/EPA

De Britse premier Boris Johnson heeft zich maandag uitgesproken tegen via sociale media geuit racisme jegens zwarte spelers van het Engelse voetbalelftal. Volgens Johnson verdienen de teamleden het om als „helden” te worden behandeld en niet „als slachtoffers van racistische beledigingen”, schrijft de BBC maandag. Het Engelse team verloor zondag na strafschoppen van Italië in de EK-finale, die gespeeld werd in Londen.

Ook de Engelse voetbalbond heeft met afkeer gereageerd op de racistische opmerkingen, die waren gericht tegen Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka. Deze spelers schoten tijdens de strafschoppenserie mis, waardoor Engeland de EK-finale verloor. De bond schrijft in een verklaring op Twitter ervan te „walgen” dat teamleden „die deze zomer alles hebben gegeven, na de wedstrijd van vanavond online zijn gediscrimineerd”. De Engelse politie heeft een onderzoek ingesteld naar de „beledigende en racistische” online berichten.

Het was zondag onrustig in Londen rond de EK-finale in het Wembley Stadion in Londen. Toeschouwers raakten slaags met elkaar en met de politie, en probeerden voor de wedstrijd toegang te krijgen tot afgesloten ruimtes. Ook werd met flessen gegooid. Negentien agenten raakten gewond bij confrontaties met de menigte en 49 mensen zijn gearresteerd „voor diverse overtredingen”, schreef de Metropolitan Police in een verklaring op Twitter.