Van der Breggen wint voor vierde keer Giro Donne

Wielrennen De Nederlandse wielrenster won de Ronde van Italië voor de vierde keer in haar loopbaan. De 31-jarige Van der Breggen stopt na dit jaar met wielrennen.
Anna van der Breggen won de Ronde van Italië voor de vierde keer.
Anna van der Breggen won de Ronde van Italië voor de vierde keer. Vincent Jannink / ANP

Anna van der Breggen heeft voor de vierde keer de Giro d’Italia Femminile, de Ronde van Italië voor wielrensters, gewonnen. De kopvrouw van SD Worx zag haar leidende positie ook in de tiende en laatste etappe niet in gevaar komen. De rit, van Capriva del Friuli naar Cormons, werd gewonnen door de Amerikaanse Coryn Rivera. De renster van Team DSM won de sprint van een kopgroep van vier. Van der Breggen passeerde als vierde de finish.

Van der Breggen veroverde de roze leiderstrui in de tweede etappe en stond die niet meer af. De regerend wereldkampioene won de Giro Donne eerder in 2015, 2017 en 2020. De Zwolse richt zich nu op de Olympische Spelen, waar ze titelverdediger is in de wegrace. Ook voor de individuele tijdrit is ze als regerend wereldkampioene een van de favorieten.

Laatste jaar

Van der Breggen won in deze editie van de Giro twee ritten, de tweede en de vierde etappe. Op de slotdag maakte ze deel uit van een kopgroep van aanvankelijk vijf rensters. Daarin reed ook Lucinda Brand, die zich verzekerde van de bergtrui. In de finale was de wereldkampioene veldrijden er voorin niet meer bij. In de sprint was Rivera net te sterk voor de Britse Lizzie Deignan. De Zwitserse Elise Chabbey werd derde, Van der Breggen passeerde met de handen in de lucht als vierde de finish.

In het eindklassement had Van der Breggen 1 minuut en 43 seconden voorsprong op haar Zuid-Afrikaanse ploeggenote Ashleigh Moolman. De Nederlandse Demi Vollering, eveneens van SD Worx, sloot de Giro af als derde.

Van der Breggen (31) is bezig aan haar laatste jaar als wielrenster. Daarin won ze eerder al onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, de Waalse Pijl en de Ronde van Burgos. (ANP)