‘Politie vreesde aanslag met raketwerper op RTL Boulevard’

Bedreiging De politie zou berichten hebben onderschept van criminelen waarin de optie van een aanslag met een raketwerper of automatische vuurwapens werd besproken.

De studio van RTL Boulevard aan het Amsterdamse Leidseplein.
De studio van RTL Boulevard aan het Amsterdamse Leidseplein. Foto ANP

Angst voor een aanslag met een raketwerper of met automatische vuurwapens op de studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein in Amsterdam is volgens bronnen binnen het opsporingsapparaat de reden dat de live-uitzending van zaterdagavond werd afgelast.

Lees ook: Geen RTL Boulevard zaterdagavond om ‘ernstige dreiging’

Recentelijk zou de politie berichten hebben onderschept van criminelen waarin die optie van een aanslag werd besproken. Er zou binnen de onderwereld ongenoegen bestaan over media-aandacht waarin de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries van afgelopen dinsdag in verband wordt gebracht met zijn bijstand aan Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, die belastend heeft verklaard over de van drugshandel en liquidaties verdachte Ridouan Taghi.

De politie Amsterdam en de gemeente Amsterdam laten desgevraagd weten geen commentaar te geven over de achtergrond van de „ernstige dreiging” met betrekking tot RTL Boulevard die zij zaterdag aan RTL hebben gemeld.

Peter R. de Vries werd dinsdagavond neergeschoten vlak na zijn optreden in RTL Boulevard en ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Sinds voorjaar 2020 is hij vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces. De Telegraaf berichtte dit weekend dat een van de twee aangehouden verdachten voor de aanslag op De Vries, Delano G., een neef is van een jeugdvriend van Taghi. Ook werd via De Telegraaf duidelijk dat justitie al enige tijd rekening houdt met een gewelddadige vluchtpoging van Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, naar aanleiding van informatie die het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie in de onderwereld verzamelde.

Een ‘ingrijpend en heftig besluit’

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) noemde de afgelasting van RTL Boulevard zaterdag een „ingrijpend en heftig besluit”. Advocaat Peter Schouten van Nabil B. keerde zich op Twitter tegen de „‘bommeldingmentaliteit’, waarin (televisie)redacties meteen ontruimd moeten worden” en pleitte voor een uitwijkmogelijkheid voor „bedreigde programma’s”. Een aanslag met een raketwerper om media te intimideren is in Nederland al eens voorgekomen. In 2018 werd het pand van de uitgever van tijdschrift Panorama beschoten met een antitankwapen door leden van motorclub Caloh Wagoh.

Lees ook deze reportage bij bewoners van de Lange Leidsedwarsstraat: ‘Toen zag ik dat het Peter R. de Vries was’

Op het tijdstip van de uitzending werd zaterdag de Boulevard-aflevering van woensdag herhaald, met een eerbetoon aan De Vries. Zondagmiddag besloot RTL ook de uitzending van die dag niet door te laten gaan. Door extra veiligheidsmaatregelen was uitzending vanaf het Leidseplein in Amsterdam volgens de omroep wel mogelijk, maar RTL had „zelf besloten” het Boulevard-team „rust te geven”.

Luister ook: Is de rechtsstaat aan het wankelen gebracht?