Boulevard : luchtig én kwetsbaar

Bedreiging tv-programma Afgelopen weekend werden uitzendingen van RTL Boulevard geschrapt om de redactie te beschermen. „Opnieuw een dieptepunt.”

De studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein in Amsterdam werd zaterdag ontruimd vanwege een ernstige bedreiging. „Veiligheid [gaat] boven alles”, zei directeur Sven Sauvé van RTL Nederland.
De studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein in Amsterdam werd zaterdag ontruimd vanwege een ernstige bedreiging. „Veiligheid [gaat] boven alles”, zei directeur Sven Sauvé van RTL Nederland. Foto Evert Elzinga / ANP

RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst zei in de hommage-aflevering voor Peter R. de Vries afgelopen woensdag dat RTL Boulevard „altijd” is doorgegaan, ook in de „meest dramatische situaties”. Zaterdagavond werd deze aflevering van het showbizzprogramma noodgedwongen herhaald, omdat een ernstige dreiging was gekomen uit het criminele milieu, waarop een nieuwe uitzending werd geschrapt.

Lees ook: ‘Politie vreesde aanslag met raketwerper op RTL Boulevard’

Zo ging RTL Boulevard voor het eerst niet door en kreeg de aanslag op misdaadverslaggever De Vries, die dinsdag na een uitzending van RTL Boulevard zwaargewond raakte en nog altijd voor zijn leven vecht, binnen een week een onheilspellend vervolg. De RTL-directie besloot de redactie te evacueren uit de studio aan het Amsterdamse Leidseplein. Ook zondag ging het programma niet door. Het team kreeg „rust”.

Op de redactie is afgesproken via de woordvoering van RTL te communiceren. Er wordt off the record opgeroepen om voorzichtig te zijn in de berichtgeving en om niet te oordelen in de trant van ‘zwichten voor terreur’. Meerdere collega’s liepen enkele tientallen meters achter De Vries toen hij dinsdagavond werd beschoten, en zaten naast hem nadat hij zwaargewond was neergezegen.

Een tv-programma schrappen om veiligheidsoverwegingen is „bij mijn weten” uniek, zei NOS-redacteur Peter ter Velde die met de organisatie PersVeilig opkomt voor de veiligheid van journalisten. Journaalhoofdredacteuren Marcel Gelauff (NOS Journaal) en Harm Taselaar (RTL Nieuws) willen „nu niet” over veiligheidsafwegingen praten. Duidelijk is dat de journaals uitwijkmogelijkheden hebben in de vorm van een Haagse studio. Bovendien zijn de redacties beveiligd op het Mediapark in Hilversum. Zoals student Tarik Z. met een gaspistool in 2015 de redactievloer op kwam lopen tijdens het NOS Journaal, is tegenwoordig niet meer mogelijk.

Het luchtige RTL Boulevard is kwetsbaarder. Na vijftien jaar in een krappe studio op het Mediapark, zocht RTL Boulevard in 2017 de dynamiek van een van de drukste pleinen van Nederland op. Nadat de Amsterdamse driehoek RTL zaterdag op de hoogte bracht van een ernstige dreiging, was „het besluit makkelijk” omdat „veiligheid boven alles” gaat, zei directeur Sven Sauvé van RTL Nederland tegen de NOS.

Lees ook dit artikel: ‘Peter R. de Vries is ons houvast als de politie niets meer doet’

‘U kijkt toch ook niet?’

Sauvé kon zondag wegens drukte niet aan de telefoon komen. De veiligheid was zondag in de loop van de middag in voldoende mate verzekerd in de Amsterdamse studio, schreven Sauvé, Van der Vorst en Georgette Schlick van producent Blue Circle in een verklaring. „We hebben zelf besloten vandaag het team van RTL Boulevard rust te geven.” Of dit een wens was van de redactie, wilde een woordvoerder niet zeggen.

RTL Boulevard had in 2001, een week voor 11 september, zijn eerste uitzending. De slogan was ‘RTL Boulevard, u kijkt toch ook niet?’. Het vlotte dagelijkse bulletin draaide om showbizz en royaltyverslaggeving, met als eerste panelleden Albert Verlinde en Van der Vorst en presentator Beau van Erven Dorens. Voor zover hij zich kan herinneren, zegt bedenker van het format Leo van der Goot, heeft het programma nooit hoeven wijken, „al zullen we op 11 september wat zijn ingekort”.

Het allereerste item ging over het risico op overvallen bij de distributie van biljetten bij de invoering van de euro, het tweede speculeerde over een plastisch chirurgische ingreep aan de neus van bondscoach Louis van Gaal. Een boulevardblad op tv, al zijn er in de twee decennia die volgden ook eigen onderzoeksdossiers geweest zoals de #metoo-zaak rond castingdirector Job Gosschalk.

Volgens Van der Goot was misdaad nooit bedoeld als pijler, maar werd dat het vrij snel wel. De Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel was er vanaf het begin bij als misdaaddeskundige, later verbond Peter R. De Vries zich ook aan het programma. Van den Heuvel omschreef op Instagram de ontwikkelingen zaterdag als „opnieuw een dieptepunt”. „U leest het goed; criminelen zijn in staat uitzendingen van een tv-programma te verstoren en opnieuw angst te zaaien.”

Maandag zal RTL Boulevard wel doorgaan. Mocht dat niet vanaf het Leidseplein zijn, dan zal niet bekend worden waarvandaan dan wel.