Overweldigende verkiezingswinst voor zittende premier Ahmed in Ethiopië

Kiesraad De parlementsverkiezingen in Ethiopië waren tot twee keer toe verzet vanwege de coronapandemie. In drie van de tien regio’s konden burgers hun stem niet uitbrengen, onder meer door etnisch geweld.
Een stembureau in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa.
Een stembureau in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Foto Ben Curtis/AP

De Welvaartspartij van de Ethiopische zittende premier Abiy Ahmed heeft de parlementsverkiezingen gewonnen in het Oost-Afrikaanse land. Dat melden internationale persbureaus zaterdagavond, op basis van een verklaring van de nationale kiesraad. De regerende partij won 410 van de 436 verkiesbare zetels in het federale parlement, dat 547 zetels telt. Ahmed kan zijn termijn met vijf jaar verlengen.

Dat zoveel zetels leeg blijven, is het gevolg van de oorlog in Tigraym onlusten elders in het land en de coronacrisis. Daardoor is in drie van de tien deelstaten niet gestemd. Ook hebben twee prominente oppositiepartijen, het Oromo Liberation Front (OLF) en het Oromo Federalist Congress (OFC) de verkiezingen geboycot. De parlementsverkiezingen vonden in juni plaats - toen waren ze al twee keer verplaatst, vanwege de uitbraak van corona.

Abiy Ahmed reageerde zaterdagavond desondanks opgetogen op de verkiezingsuitslag. Het resultaat is volgens hem „historisch”. Hij sprak eerder van de „eerste poging om in Ethiopië eerlijke en vrije verkiezingen te houden”. Hij werd premier in 2018 en werd destijds gevierd als een politicus die in Ethiopië zou zorgen voor politieke hervormingen en die sociale breuklijnen zou kunnen lijmen. Daar is hij niet in geslaagd, gezien de oorlog die woedde in Tigray. Sinds november voert het leger strijd met de rebellengroepen in deze noordelijke deelstaat, tot de rebellen de provinciale hoofdstad Mekelle innamen, bijna twee weken geleden, waarop Ahmed reageerde door eenzijdig een staakt-het-vuren af te kondigen.

Lees ook: Stemmen in de schaduw van de oorlog

De winnende Welvaartspartij van de premier is een nieuwe partij, die hij in 2018 vormde. Volgens persbureau AP wordt verwacht de nieuwe regering in oktober is gevormd. De grootste oppositiepartij die wel nog meedeed, Ethiopian Citizens for Social Justice, verloor zetels, meldt persbureau AP. Oppositieleider Berhanu Nega had laten weten dat zijn partij tweehonderd klachten heeft ingediend over de gang van zaken tijdens de verkiezingen.