‘Van Lienden profiteerde ook van verkoop aan bedrijven en zorginstellingen’

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners maakten niet alleen winst met de verkoop van mondkapjes aan de overheid, maar ook met het verkopen van mondmaskers en sneltests aan zorginstellingen en bedrijven. Dat schrijft onderzoekscollectief Follow the Money (FTM) zaterdag.

Het gaat volgens FTM om „honderden klanten” die facturen ontvingen van Van Liendens bv „terwijl ze dachten tegen kostprijs in te kopen bij een stichting zonder winstoogmerk”. Juristen spreken tegen het platform van „klassieke bedriegerij” en mogelijke oplichting, omdat de facturen naar de stichting verwezen.

Binnen de Stichting Hulptroepen Alliantie waren slechts enkele medewerkers op de hoogte van de praktijken, aldus een oud-personeelslid. Het is niet duidelijk hoeveel extra winst dit het bedrijf heeft opgeleverd. FTM schrijft dat het mogelijk om miljoenen extra omzet gaat, bovenop de deal van 100,8 miljoen euro met de overheid.

Van Lienden wilde niet op vragen van FTM reageren. Zaterdag sprak Van Lienden in een kort telefoongesprek met NRC van „andermaal een artikel vol onjuistheden” en zei later op de dag met een uitgebreidere reactie te komen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ruim 10.000 nieuwe positieve tests, hoogste dagcijfer sinds kerst