‘Precieze vaccinatiegraad onduidelijk door juridisch geruzie’

Vaccinatie in de Jaarbeurs, Utrecht.
Vaccinatie in de Jaarbeurs, Utrecht. Foto Bram Petraeus

Door discussies over privacy is het onbekend hoeveel mensen in Nederland exact gevaccineerd zijn. Dat meldt Trouw zaterdag op basis van een eigen reconstructie. De krant schat dat tussen de 700.000 en 800.000 vaccinaties momenteel niet zijn aangemeld bij het RIVM.

Daardoor zijn dus honderdduizenden mensen die wél een of twee prikken hebben ontvangen niet als zodanig geregistreerd. Het gat is ontstaan door onenigheid tussen het RIVM en softwarebedrijven over de automatische aanmelding van vaccinaties in een centraal systeem. Dat had de voorkeur van het RIVM, maar was in strijd met de privacywet.

Het probleem zit vooral in het verkrijgen van informatie over mensen die geen toestemming hebben verleend om hun vaccinatiegegevens door te geven aan het RIVM. Hierdoor blijft onbekend wat de vaccinatiegraad in Nederland precies is. De ontbrekende registraties zijn vooral van vaccinaties die bij huisartsen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen zijn gezet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Risiconiveaus regio’s omhoog: twee naar zeer ernstig, tien naar ernstig