Sywert van Lienden ontkent dat klanten nadeel hadden van inkoop via bv

De tientallen klanten die sneltesten en mondkapjes bestelden bij zijn Stichting Hulptroepen Alliantie, hebben daarbij geen financieel nadeel gelopen. Dat zegt Sywert van Lienden tegen ANP, in een reactie op een artikel dat zaterdag is verschenen bij Follow the Money (FTM). Het onderzoeksplatform meldde dat Van Lienden en zijn zakenpartners niet alleen verdienden aan de verkoop van mondkapjes aan de overheid, maar ook winst maakten met het verkopen van mondmaskers en sneltests aan zorginstellingen en bedrijven. Die klanten zouden denken dat zaken deden met een stichtingen zonder winstoogmerk, terwijl volgens de journalisten honderden bestellingen werden gefactureerd door de bv Relief Goods Alliance.

„De genoemde omzetten, orderaantallen en informatie over klantrelaties kloppen niet. Er zitten klanten tussen die expliciet geïnformeerd zijn. En er zijn ook anderen waarvan we dat nog aan het uitzoeken zijn. Dat zijn we nog aan het reconstrueren”, zegt Van Lienden tegen het persbureau. Volgens hem hebben klanten geen nadeel gehad van de bestelling bij de bv. Het kan volgens hem wel zo zijn dat er verwarring was ontstaan omdat er twee organisatienamen worden gebruikt. Wel zou er onduidelijkheid kunnen zijn ontstaan omdat er twee organisatienamen gebruikt worden. „Een duale structuur van een stichting zonder winstoogmerk en een grootzakelijke bv naast de stichting waardoor wij daar onbetaald voor kunnen werken, dat kan onduidelijkheden scheppen”, aldus Van Lienden. „We zijn dat de laatste tijd aan het aanscherpen en verbeteren, en aan het nalopen of er inderdaad onduidelijkheid en dubbelzinnigheid is.”

Van Lienden had niet op de vragen van de FTM-journalisten willen ingaan; hij zei zaterdagochtend eerder tegen NRC dat er sprake was van onjuistheden.