Ruim 10.000 nieuwe besmettingen bekend, hoogste aantal sinds Kerst

Voor het eerst sinds 25 december zijn meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in één etmaal. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.345 meldingen van positieve tests, een stijging van 49 procent ten opzichte van de bijna 7.000 positieve tests die het RIVM vrijdag meldde. Een week geleden was het dagcijfer nog 1.100 - er is sprake van een vernegenvoudiging van het dagelijks gemelde aantal positieve tests in een week tijd. Zo’n toename is niet eerder voorgekomen tijdens de uitbraak van het virus in Nederland.

Amsterdam meldde een recordaantal nieuwe coronagevallen in een dag tijd: 900. In de gemeente Utrecht testten 793 mensen positief op corona, in Rotterdam 688.

Bij het RIVM werden niet veel meer nieuwe sterfgevallen gemeld. De instantie ontving volgens het coronadashboard in het afgelopen etmaal één bericht over een aan het virus overleden patiënt. Dergelijke meldingen van overlijdens worden soms met enkele dagen vertraging geregistreerd, dus het is niet per se zo dat diegene in de laatste 24 uur is gestorven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ruim 10.000 nieuwe positieve tests, hoogste dagcijfer sinds kerst