In beeld

Rood toerisme in China: de communistische droom

Honderd jaar Communistische Partij van China (CPC): het is uitgebreid gevierd op 1 juli. Maar China staat eigenlijk al maanden in het teken van die viering. Een van de manieren om het verleden van de CPC breed onder de aandacht van de bevolking te brengen is het rode toerisme: reisjes naar een van de 33 duizend plaatsen verspreid door heel China die een link hebben met de geschiedenis van de CPC. Mensen gaan daar vaak met groepsreizen naartoe, georganiseerd door het bedrijf waarvoor ze werken, door hun buurtcomité of door organisaties voor gepensioneerden. Het zijn vooral plezierreisjes, vaak niet al te duur, waarbij je ook nog eens iets kunt opsteken. De staat gebruikt die reisjes om de bevolking ervan te doordringen dat China onder de CPC een glorieus verleden heeft, en dat de CPC met heel veel opoffering en inspanning heeft weten te bereiken dat China nu zo'n moderne, machtige en welvarende staat is geworden. Zonder de CPC was dat allemaal nooit gelukt, is de boodschap. En er zit ook een waarschuwing voor de toekomst in: als China ook in de toekomst stabiel en welvarend wil blijven, dan kan dat eenvoudigweg niet zonder de CPC, dus zorg dat de de Partij en de hoogste leider Xi Jinping vooral blijft steunen.
De Chinese president Xi Jinping is alomtegenwoordig bij de viering van honderd jaar Communistische Partij van China. Hier kijken journalisten naar zijn portret op een tentoonstelling in het speciaal voor de gelegenheid nieuw geopende Museum van de Communistische Partij in Beijing. Ze zijn er op een rondleiding voor de media, georganiseerd door de Chinese overheid.
EPA/ROMAN PILIPEY
Jongens poseren in Yan'an, de plaats waar Mao's beroemde Lange Mars eindigde. De communisten hadden er vanaf midden jaren dertig hun hoofdkwartier tot ze in 1949 de macht overnamen in China. Om 100 jaar CPC in China te herdenken, bouwde projectontwikkelaar en uitbater van vakantieparken Wanda er voor ruim 1,5 miljard euro een themapark in de stijl van die revolutionaire periode.
EPA/ROMAN PILIPEY
Bustes van China's voormalig communistisch leider Mao Zedong in het Wanda-themapark in Yan'an. Mao was onder meer verantwoordelijk voor een hongersnood die eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw aan misschien wel 45 miljoen Chinezen het leven kostte. Ook stortte hij China in de chaos van de Culturele Revolutie (1966-1976). Toch heeft hij vooral op het Chinese platteland nog steeds een bijna goddelijke status.
EPA/ROMAN PILIPEY
Hotel, deels in revolutionaire stijl, in het Wanda-themapark. Elke Chinees heeft van Yan'an gehoord, en de van oorsprong straatarme plaats in de centraal-Chinese provincie Shaanxi trekt inmiddels jaarlijks talloze 'rode' toeristen. Zij komen speciaal voor de communistische geschiedenis van het gebied. Het gaat dan vaak om georganiseerde bedrijfsuitstapjes.
EPA/ROMAN PILIPEY
Een medewerker laat een poster van een jonge Mao Zedong zien in het Museum van de Revolutie in Jinggangshan in de zuidoostelijke provincie Jiangxi. Hier trokken de communisten naartoe nadat veel van hun kameraden in Shanghai waren omgebracht door de Nationalisten onder leiding van generaal Chiang Kai-shek. Chiang zou later naar Taiwan vluchten. De communisten zetten in Jinggangshan hun eerste boerensovjet op.
EPA/ROMAN PILIPEY
Een vrouw loopt langs een poster voor een toneelstuk getiteld: 'Mijn broer van het Rode Leger'. Voor de viering van honderd jaar CPC heeft China een eindeloze serie toneelstukken, speelfilms, documentaires en televisieseries laten produceren. Die moeten de bevolking er niet alleen van doordringen dat het communistische verleden heroïsch en belangwekkend is, maar ook dat China in de toekomst onmogelijk zonder de Partij kan.
EPA/ROMAN PILIPEY
Uit eten in een revolutionair restaurant in Jinggangshan. Het rode toerisme heeft de streek geen windeieren gelegd: volgens het plaatselijke bestuur heeft het rode toerisme het gebied ruim 70 miljoen euro aan extra inkomsten opgeleverd.
EPA/ROMAN PILIPEY
Ook het nieuwe maatschappelijk kader in China moet zich intensief onderdompelen in China's revolutionaire geschiedenis. Hier zijn mensen van de Chinese Academie voor Management op bezoek in Jinggangshan. Die geschiedenis wordt selectief aangeboden: ook leidinggevenden mogen daar geen kritische kanttekeningen bij plaatsen.
EPA/ROMAN PILIPEY
Vrouwen poseren in het Revolutionaire Museum van Jinggangshan. Dat museum daar dateert al van 1959, maar ook Beijing bouwde onlangs een spiksplinternieuw Museum van de Revolutie.
EPA/ROMAN PILIPEY ATTENTION: 170
Wielrenners die aan rood toerisme doen poseren bij het Museum ter Nagedachtenis aan de Vergadering in Zunyi, in de zuidwestelijke provincie Guizhou. Het gaat dan om een historische vergadering van het Politbureau van de CPC in 1935. De wielrenners maken van hun fietstocht zo een politiek verantwoorde excursie.
EPA/ROMAN PILIPEY
Oudere Chinese mannen hebben voor de aardigheid en voor de foto traditionele uniformen van het Rode Leger aangetrokken. Zij zijn op bezoek in Jinggangshan.
EPA/ROMAN PILIPEY
Chinese mannen en vrouwen poseren voor de foto in het museum in Zunyi. Als je een rode toerist bent in China, dan kun je je leven lang bezig blijven met het bezoeken van plaatsen die herinneren aan China's revolutionaire verleden. Daar zijn er namelijk zo'n 33.000 van, verspreid over het hele land.
eEPA/ROMAN PILIPEY
Gepensioneerde vrouwen in ouderwetse legeruniformen van het Rode Leger. Samen zingen zij revolutionaire liederen in de Straat van het Rode Leger in Zunyi. Zingen mag, maar kritiek leveren niet. Er is een speciale kliklijn in het leven geroepen voor mensen die hardop in twijfel durven te trekken of het communisme inderdaad wel het ideale systeem voor China is, en of de geschiedenis van de Partij zoals de staat die nu vertelt wel helemaal klopt.
EPA/ROMAN PILIPEY
Toeristen bezoeken het Achthoekige Huis in het dorp Maoping in de provincie Jiangxi. Dat huis is beroemd omdat Mao Zedong zelf er van 1927 tot 1929 verbleef. Veel plekken waar Mao of andere hoge communistische leiders hebben gewoond, zijn inmiddels uitgegroeid tot ware bedevaartsoorden.
EPA/ROMAN PILIPEY
Mao Zedong, een van de wreedste leiders uit de geschiedenis, is in China boven alle kritiek verheven. Want als je Mao aanvalt, dan val je de man aan die de Volksrepubliek China heeft uitgeroepen en die aanwezig was bij de oprichtingsvergadering van de CPC in Shanghai in 1921. Vooral op het platteland is het nog heel gebruikelijk om zijn portret prominent in de huiskamer te hangen. Dit is in het dorp Mayuan in Jiangxi.
EPA/ROMAN PILIPEY
Oudere toeristen in een souvenirwinkel gespecialiseerd in 'rode cultuur' in de provincie Jiangxi. Het gaat hier om nieuwe voorwerpen en om kopieën van revolutionaire objecten uit de vorige eeuw. Echte propagandakunst uit bijvoorbeeld de periode van de Culturele revolutie is inmiddels gezocht en kostbaar.
EPA/ROMAN PILIPEY