Risiconiveaus regio’s omhoog: twee naar zeer ernstig, tien naar ernstig

De risiconiveaus van de veiligheidsregio’s worden fors verhoogd. In twee regio’s wordt het niveau opgeschroefd tot ‘zeer ernstig’, in tien wordt het niveau ‘ernstig’ van kracht en in dertien het niveau ‘waakzaam’. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP.

De Jonge vermeldt niet om welke regio’s het gaat. Op het coronadashboard staan nog de risiconiveaus die sinds 6 juli golden: ‘waakzaam’ in tien regio’s en ‘zorgelijk’ in vijftien andere. De aanpassing op het coronadashboard gebeurt wekelijks, de eerstvolgende is op 13 juli.

De aanscherping heeft te maken met de grote stijging van het aantal coronabesmettingen. Als die stijging doorzet, zullen meer regio’s naar het hoogste risiconiveau van ‘zeer ernstig’ gaan, waarschuwt De Jonge.

Het hoogste risiconiveau gold sinds 22 juni nergens meer. Afgelopen dinsdag ging regio Zuid-Holland-Zuid als laatste regio van ernstig naar zorgelijk. Tot eind mei stonden alle 25 regio’s op zeer ernstig.

De risiconiveaus worden bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Die blijven, samen met het aantal IC-opnames, nog steeds stabiel laag. Wel vindt het Outbreak Management Team (OMT) de snelle stijging besmettingen zorgwekkend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ruim 10.000 nieuwe positieve tests, hoogste dagcijfer sinds kerst