Renovatie Binnenhof ruim 50 procent duurder dan eerst geraamd

Verbouwing Binnenhof Het project, waarvoor oorspronkelijk 475 miljoen euro was geraamd, gaat ongeveer 718 miljoen kosten. Vooral het budget voor beveiliging gaat omhoog.
De stoelen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer worden vrijdag gedemonteerd in de plenaire zaal. Tijdens het zomerreces verhuist de Tweede Kamer wegens een verbouwing van het Binnenhof tijdelijk naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.
De stoelen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer worden vrijdag gedemonteerd in de plenaire zaal. Tijdens het zomerreces verhuist de Tweede Kamer wegens een verbouwing van het Binnenhof tijdelijk naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Foto Bart Maat / ANP

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag valt opnieuw fors duurder uit. Het project, waarvoor oorspronkelijk 475 miljoen euro was geraamd, gaat ongeveer 718 miljoen kosten. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP.

De nieuwe raming ligt ruim 50 procent hoger dan de oorspronkelijke. Vorig jaar werd het bedrag al bijgesteld naar 562 miljoen euro.

De renovatie valt volgens Knops duurder uit door extra veiligheidsmaatregelen. Er wordt 127 miljoen euro meer voor beveiliging uitgetrokken naar aanleiding van een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarnaast wordt er 13,9 miljoen euro meer besteed aan duurzaamheidsplannen.

Lees ook: Het Binnenhof lekt en schimmelt en sputtert, toch doet het afscheid pijn

De verbouwing van het Binnenhof gaat daarmee ruim 607 miljoen euro kosten. Voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag is 111 miljoen euro uitgetrokken.

‘Sobere en doelmatige’ verbouwing

In 2015 gaf de Kamer groen licht voor een „sobere en doelmatige” verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. Dat uitgangspunt blijft van kracht, schrijft Knops. Afgezien van de posten veiligheid en duurzaamheid mag het project alleen duurder uitvallen wegens „onvoorziene technische uitvoeringsrisico’s”, of door hogere bouwkosten vanwege schaarste op de markt.

Donderdag vergaderde de Tweede Kamer voorlopig voor het laatst in het Tweede Kamergebouw. De komende 5,5 jaar werken de parlementariërs in het tijdelijke onderkomen. Mocht de Kamer tijdens het zomerreces terugkomen om te debatteren, dan kan dat in de Ridderzaal. Die is al gebruikt voor debatten van de Eerste Kamer.