OMT adviseerde kabinet om horeca om 22.00 uur te sluiten

Het Outbreak Management Team (OMT) had het demissionaire kabinet in zijn spoedadvies van afgelopen donderdag aangeraden om horecazaken al om 22.00 uur verplicht te laten sluiten. Het kabinet heeft in plaats daarvan gekozen voor een sluitingstijd om middernacht. Dat besluit en andere maatregelen zijn vrijdag aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) tijdens een persconferentie.

De regels zijn sinds zaterdag 06.00 van kracht, hoewel het OMT het kabinet had geadviseerd om ze vrijdagavond al te laten ingaan. Ingewijden zeggen tegen persbureau ANP dat het niet mogelijk was om de aanpassingen nog diezelfde dag nog door te voeren, omdat het „problemen met de handhaving” zou opleveren.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het uitgaanspubliek hierdoor nog tot in de vroege uurtjes kunnen doorfeesten. Cafés en nachtclubs bleken de afgelopen weken in diverse plaatsen belangrijke coronabrandhaarden. Zo is bijvoorbeeld een honderdtal positieve tests herleid naar een avond eind juni in discotheek Aspen Valley in Enschede en zijn zeker 78 mensen positief getest na een feest van de Rotterdamse studentenvereniging NSR afgelopen week.

Geldigheid toegangstest
Het demissionaire kabinet is ook op andere punten afgeweken van het OMT-spoedadvies. Zo pleitten de adviseurs voor een geldigheid van een negatievetestbewijs tot het einde van een evenement, en maximaal 24 uur. Hierdoor zouden mensen niet meerdere evenementen kunnen bezoeken op één dag. Het kabinet ging mee in de 24-uurstermijn, maar heeft de geldigheid van een toegangsbewijs niet beperkt tot één evenement.

Verder adviseerde het OMT om thuis maximaal acht bezoekers toe te staan of om dringend te adviseren om thuis geen feesten te organiseren. In plaats daarvan heeft Rutte op de persconferentie opgeroepen om het aantal feestjes thuis „klein en beheersbaar” te houden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ruim 10.000 nieuwe positieve tests, hoogste dagcijfer sinds kerst