Na aanscherping van maatregelen werd zaterdag veel minder getest voor toegangsbewijzen

Eerder in de week stond voor een testlocatie van Testen voor Toegang in de Amsterdamse Huidenstraat nog een lange rij wachtenden.
Eerder in de week stond voor een testlocatie van Testen voor Toegang in de Amsterdamse Huidenstraat nog een lange rij wachtenden. Foto Paul van Riel/Hollandse Hoogte/ANP

Bij de locaties van de organisatie Testen voor Toegang zijn deze zaterdag veel minder coronatests afgenomen dan aanvankelijk stonden gepland. Aan persbureau ANP laat de organisatie weten dat veel mensen hun afspraak voor een test hebben afgezegd, na de persconferentie van vrijdagavond: volgens een woordvoerder werd rekening gehouden met 50.000 afspraken en zijn uiteindelijke 16.000 testen uitgevoerd.

Door de verscherpte maatregelen die demissionair premier Mark Rutte (VVD) en zorgminister Hugo de Jonge (CDA) vrijdagavond aankondigden, zijn een stuk minder toegangsbewijzen op basis van een negatieve coronatest nodig. Zo mogen voorlopig geen meerdaagse evenementen plaatsvinden. In de horeca wordt in ieder geval tot en met 13 augustus ook niet meer gewerkt met de testbewijzen: de clubs moeten weer dicht en in gelegenheden is de 1,5-meterregel weer van kracht. Bij evenementen, culturele locaties en sportwedstrijden kan met het gebruik van het coronatoegangsbewijs wel iets meer publiek binnen zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ruim 10.000 nieuwe positieve tests, hoogste dagcijfer sinds kerst