Live-uitzending van RTL Boulevard afgelast om ‘ernstige dreiging’

Dreiging De studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein in Amsterdam is zaterdag ontruimd. Dinsdagavond werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries, kort na een optreden in het programma, in de stad neergeschoten.
Presentatrice Marieke Elsinga legt bloemen op de plek van de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat waar de misdaadverslaggever Peter R. de Vries dinsdag werd neergeschoten.
Presentatrice Marieke Elsinga legt bloemen op de plek van de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat waar de misdaadverslaggever Peter R. de Vries dinsdag werd neergeschoten. Foto Herman Wouters/Hollandse Hoogte/ANP

De uitzending van RTL Boulevard gaat zaterdagavond niet door, omdat sprake is van ernstige dreiging. Dat bevestigt een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema na berichtgeving door RTL Nieuws. De studio waar het programma wordt opgenomen, aan het Leidseplein in Amsterdam, is ontruimd.

De redactie van RTL Boulevard werd door de driehoek van de hoofdstad - burgemeester, politie en Openbaar Ministerie - op de hoogte gebracht van de dreiging. Informatie over een dreiging tegen het programma is zaterdag binnengekomen bij de autoriteiten, stelt de woordvoerder. Die was van zo’n aard dat „zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen [zijn] bij de studio op het Leidseplein”. De woordvoerder kan niet zeggen om wat voor informatie het gaat, noch vanuit welke hoek de dreiging zou komen. Ook wordt niet bekendgemaakt om wat voor maatregelen het gaat of hoelang die van kracht zullen zijn. „Dat is ook echt nog niet te zeggen.”

Ook RTL laat weten dat nog niet duidelijk is uit welke hoek de dreiging afkomstig is. De ceo van RTL Nederland, Sven Sauvé, laat aan ANP weten daarover geen informatie te hebben gekregen van de autoriteiten.

Lees ook deze reportage bij bewoners van de Lange Leidsedwarsstraat, waar de aanslag op Peter R. de Vries plaatsvond

Peter R. de Vries neergeschoten na opnames

Nadat de driehoek RTL over de dreiging inlichtte, heeft de redactie van het televisieprogramma besloten de live-uitzending niet door te laten gaan. Daarna is de studio ontruimd. In de buurt van die opnamestudio werd dinsdagavond misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die kort daarvoor in het programma te gast was geweest, neergeschoten in de nabijgelegen Lange Leidsedwarsstraat toen hij naar de parkeerplaats liep waar zijn auto stond. Hij ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis, er zitten twee verdachten in hechtenis in verband met de schietpartij.

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) laat in een reactie weten dat hij het een „ingrijpend en heftig besluit” vindt van de redactie van RTL Boulevard om de live-uitzending van zaterdag te schrappen. Hij heeft contact met de veiligheidsdriehoek van Amsterdam en voerde gesprekken te met zowel de programmamakers als de directie van RTL Nederland, zo meldt persbureau ANP. Woensdag bracht Grapperhaus samen met Halsema een bezoek aan de studio, om steun te betuigen aan De Vries’ collega’s na de schietpartij.

In plaats van een nieuwe uitzending wordt zaterdagavond de Boulevard-aflevering van woensdag herhaald. Daarin brachten redacteuren en gasten die vaak aan het programma bijdragen, een eerbetoon aan De Vries. Het dagelijkse programma is doorgaans om 18.35 uur te zien. Over de komende uitzendingen moet nog een besluit worden genomen, volgens RTL: „Veiligheid staat boven alles.”

Twitter avatar RTLnieuws RTL Nieuws Uitzending RTL Boulevard afgelast vanwege ernstige dreiging, studio ontruimd https://t.co/rodpv8JShh https://t.co/VZ0R6reXPQ

Reacties: media beschermen

Vanuit PersVeilig, een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) dat zich bezighoudt met de veiligheid van journalisten, is gereageerd op de heersende dreiging: „RTL Boulevard is een journalistiek programma en wordt zo zwaar bedreigd dat dit tegen de journalistiek gericht is. Voor onze beroepsgroep is dit buitengewoon ernstig”, zegt Peter ter Velde van die organisatie.

Ook anderen hebben zaterdagavond gereageerd op de afgelasting van de Boulevard-uitzending en de oorzaak daarvoor. Het schrappen van de uitzending wordt opgevat als een signaal van hoe ernstig de ontvangen aanwijzingen moeten zijn geweest. Advocaat Peter Schouter, die kroongetuige Nabil B. van het Marengo-proces bijstaat en in die functie samenwerkte met diens vertrouwenspersoon De Vries, stelt op Twitter: „Misschien wordt het tijd eenheden van het leger of de Koninklijke Marechaussee in te zetten om mediabedrijven te beschermen tegen psychoterreur.” Volgens misdaadjournalist Mick van Wely moeten de autoriteiten in de Amsterdamse driehoek „alles op alles zetten” zodat journalisten en ook de makers van het RTL-programma snel door kunnen met hun werk.