EU leverde voldoende prikken voor vaccinatiegraad van 70 procent

Een minderjarige wordt geprikt met een vaccin in het Israëlische Tel Aviv.
Een minderjarige wordt geprikt met een vaccin in het Israëlische Tel Aviv. Foto Abir Sultan/EPA

De Europese Commissie heeft voldoende vaccins geleverd om 70 procent van de volwassenen volledig te vaccineren tegen Covid-19. Dat staat in een zaterdag vrijgegeven verklaring van voorzitter Ursula von der Leyen. De vaccinatiegraad blijft momenteel achter. Op dit moement is ruim 44 procent van alle volwassenen in de EU-lidstaten volledig gevaccineerd, volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Landen moeten er alles aan doen om de vaccinatiegraad te verhogen, aldus Von der Leyen, die schrijft dat de enige weg uit deze crisis „samen” is. Verder stelt ze dat de Europese Commissie, die de inkoop van vaccins voor de lidstaten coördineert, bereid is om eventueel meer vaccins te leveren.

Eind september wil de EU voldoende doses hebben ingekocht om iedereen die dat wil volledig te kunnen inenten. Eerder deze week waarschuwde de Commissie dat de zeer besmettelijke Deltavariant van het coronavirus deze zomer dominant zal worden in Europa, daarbij verwijzend naar schattingen van het ECDC. In onder meer België en Duitsland is deze besmettelijkere variant al het meest voorkomend en ook in Nederland wint de mutatie snel terrein.

In de 27 EU-lidstaten wonen zo’n 366 miljoen volwassenen. De EU heeft aan deze landen tot nu toe 330 miljoen doses van het Pfizer/BioNtech-vaccindoses geleverd, evenals 100 miljoen van AstraZeneca, 50 miljoen van Moderna en 30 miljoen van Janssen. Op Janssen na, zijn bij al deze vaccins twee prikken nodig voor maximale effectiviteit. Janssen vereist één prik.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ruim 10.000 nieuwe positieve tests, hoogste dagcijfer sinds kerst