Deze coronamaatregelen zijn om 06.00 ingegaan

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een extra ingelaste persconferentie vrijdag.
Demissionair premier Mark Rutte tijdens een extra ingelaste persconferentie vrijdag. Foto Phil Nijhuis/ANP

De coronaversoepelingen die op 26 juni ingingen, zijn zaterdag weer deels teruggedraaid wegens het oplopend aantal positieve tests. Volgens demissionair premier Mark Rutte is het „duidelijk” dat de snelle verspreiding van het coronavirus moet worden afgeremd. „Als we nu niks doen, loopt het aantal besmettingen alleen maar op”, zei hij vrijdag op de persconferentie. De aanscherpingen zijn sinds 06.00 uur van kracht en duren tot zeker 14 augustus. Dit zijn de belangrijkste besluiten:

  • Horecazaken mogen open blijven indien alle klanten een vaste zitplaats hebben en anderhalve meter afstand van mensen buiten hun eigen huishouden kunnen houden. Om middernacht moeten de zaken dicht en vanaf 06.00 uur mogen ze weer open. Live optredens en harde muziek zijn verboden.
  • Discotheken en nachtclubs moeten de deuren weer sluiten.
  • Bij evenementen, culturele locaties, professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten moet iedereen een vaste zitplaats hebben en anderhalve meter afstand houden. Als bezoekers een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag kunnen overleggen, mag maximaal twee derde van de beschikbare ruimte worden bezet.
  • Meerdaagse evenementen zijn tot en met zeker 13 augustus niet toegestaan.
  • Vanaf 13 juli is een negatievetestbewijs 24 uur geldig. Tot die tijd geldt een termijn van veertig uur.

Verder krijgen mensen die volledig zijn gevaccineerd sinds vandaag ‘pas’ na twee weken een geldig vaccinatiebewijs. Voorheen werd zo’n certificaat direct verstrekt. Met een vaccinatiebewijs krijgen mensen toegang tot locaties zonder dat ze daarbij anderhalve meter afstand moeten houden. Bewijzen die tot en met afgelopen vrijdag zijn uitgegeven, blijven geldig. Het demissionaire kabinet zal op 13 augustus bekijken of de maatregelen weer kunnen worden afgeschaald.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Risiconiveaus regio’s omhoog: twee naar zeer ernstig, tien naar ernstig