Bauke Mollema wint veertiende etappe van de Tour na lange solo

Wielrennen De renner van Trek-Segafredo viel aan in de afdaling van de Côte de Galinagues, en werd met veertig kilometer te gaan niet meer ingehaald. Geletruidrager Pogacar kwam ruim zes minuten na Mollema over de streep.
Bauke Mollema komt solo over de finish bij Quillan.
Bauke Mollema komt solo over de finish bij Quillan. Foto Philippe Lopez/AFP

Bauke Mollema heeft in de veertiende rit van de Tour de France zijn tweede Touretappe uit zijn carrière gewonnen. De 34-jarige Groninger van Trek-Segafredo kwam zaterdag na 183,7 kilometer solo aan in Quillan en bezorgde daarmee zijn ploeg de eerste etappezege in deze editie. Geletruidrager Tadej Pogacar arriveerde bijna zeven minuten achter hem.

Mollema (34) zat in de etappe tussen Carcassonne en Quillan in een kopgroep met dertien andere renners en wist daaruit te ontsnappen toen er nog veertig kilometer te gaan was. Daarvoor waren al meerdere aanvalspogingen geweest. Over de vijf niet al te zware beklimmingen streden Wout Poels en de Canadees Michael Woods om punten in het bergklassement. Uit de achtergrond sloten twee groepen aan met onder anderen Mollema.

Uiteindelijk viel Mollema aan in de afdaling van de Côte de Galinagues. Poels reageerde nog even, maar zag zijn landgenoot uit het zicht verdwijnen. De Groninger liep uit naar een voorsprong van ruim een minuut en hield stand op de laatste beklimming, de Col de Saint-Louis. Met een minuut voorsprong zette hij de afdaling naar Quillan in en ondanks pogingen van Woods - de nieuwe drager van de bolletjestrui - de Oostenrijker Patrick Konrad en de Colombiaan Sergio Higuita om dichterbij te komen, gaf hij zijn voorsprong niet meer weg. Op ruim een minuut van de winnaar sprintte Konrad voor Higuita naar de tweede plaats.

Tweede Nederlandse etappezege

De Fransman Guillaume Martin finishte op anderhalve minuut van Mollema en steeg met zijn elfde plaats naar plek 2 in het algemeen klassement. Daarin staat Pogacar nog altijd bovenaan. Er staat het peloton op zondag een zware rit in de Pyreneeën te wachten; op maandag is de tweede rustdag van deze Tour.

Mollema is de tweede Nederlander die in deze Tour de dagzege opstrijkt, na de overwinning van Mathieu van der Poel in de tweede etappe. Mollema won in 2017 de vijftiende etappe van de Tour naar Le Puy-en-Velay, toen hij eveneens uit een kopgroep ontsnapte en solo naar de eindstreep reed. Hij won daarnaast de Ronde van Lombardije in 2019 en de Classica San Sebastian in 2016.