Australische Ashleigh Barty wint op Wimbledon haar tweede grandslamtitel

Tennis De Australische tennisster was in drie sets te sterk voor de Tsjechische Karolina Pliskova. Barty bevestigde met de winst haar positie als de nummer 1 van de wereld.
Ashleigh Barty tijdens de finale van Wimbledon tegen Karolina Pliskova.
Ashleigh Barty tijdens de finale van Wimbledon tegen Karolina Pliskova. Foto Neil Hall/EPA

De Australische tennisster Ashleigh Barty heeft voor het eerst in haar loopbaan Wimbledon gewonnen. De nummer 1 van de wereld was in de finale met 6-3 6-7 (4) 6-3 te sterk voor de Tsjechische Karolina Pliskova, de mondiale nummer 13. Voor de 25-jarige Barty, die in de tweede set met 3-1 leidde en bij 6-5 voor toernooiwinst mocht serveren, is het de tweede grandslamtitel. Twee jaar geleden was ze de beste op Roland Garros. De Australische was op Wimbledon nog nooit voorbij de vierde ronde gekomen.

Barty begon voortvarend aan de wedstrijd, terwijl Pliskova in de beginfase erg onwennig oogde. In de eerste drie games pakte Pliskova geen enkel punt en ook de vierde game moest ze aan Barty laten. Een eenzijdige finale leek in de maak. Barty kwam in de tweede set met een break voor te staan, maar Pliskova won na een 3-1-achterstand zowaar drie games op een rij. Barty mocht op 6-5 in de tweede set voor de wedstrijd serveren, maar het draaide toch uit op een tiebreak. Daarin liet de Tsjechische haar beste tennis zien. In de beslissende set liep Barty opnieuw uit naar 3-0, en daarna liet ze Pliskova niet opnieuw terugkomen. Na een uur en 56 minuten benutte ze haar eerste wedstrijdpunt; Pliskova sloeg een backhand in het net. In de laatste game kreeg Pliskova nog een breakpoint.

De vorige winnares van Wimbledon was de Roemeense Simona Halep, die de editie van 2019 wist te winnen en dit jaar ontbrak wegens een kuitblessure. De Australische treedt in de voetsporen van haar landgenote Evonne Goolagong, die 50 jaar geleden haar eerste Wimbledontitel veroverde en ook in 1980 de sterkste was in Londen. Pliskova (29) stond voor de tweede keer in een grandslamfinale. In 2016 verloor ze op de US Open ook de eindstrijd. (ANP)