Zuid-Afrika

Oud-president Jacob Zuma geeft zichzelf alsnog aan

Oud-president Jacob Zuma van Zuid-Afrika heeft zichzelf alsnog vrijwillig aangegeven bij de politie. Zuma werd eind vorige maand veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, omdat hij weigerde te getuigen voor een commissie die onderzoek doet naar corruptie tijdens zijn presidentschap. Dat werd gezien als minachting van de rechterlijke macht en de grondwet. Zondag was de laatste dag waarop Zuma zich vrijwillig had kunnen melden bij de politie, maar hij kwam niet. Daarna had de politie drie dagen om hem te arresteren. De laatste dagen hadden zich honderden aanhangers verzameld bij het huis van Zuma in Nkandla, in de provincie KwaZoeloe-Natal, om hem te beschermen tegen zijn mogelijke arrestatie. Zuma wordt ervan beschuldigd tijdens zijn negen jaar durende presidentschap lucratieve deals te hebben gesloten met bevriende zakenmensen. Die zouden hebben mogen kiezen welke ministers er werden benoemd. De oud-president ontkent de beschuldigingen, maar weigerde er vragen over te beantwoorden aan de onderzoekscommissie die hij ooit zelf opzette. Ook in het huidige leiderschap van het regerende ANC bevinden zich nog altijd aanhangers van Zuma. Zeker vijf ministers reisden dit weekend af naar KwaZoeloe-Natal, van wie sommigen overleg voerden met Zuma. (NRC)

Lees ook dit artikel: Ex-president Jacob Zuma hoeft nog even niet de cel in Lees ook dit artikel: Niemand in Zuid-Afrika staat boven de wet. Zelfs Jacob Zuma niet. Hij gaat naar de gevangenis