Vijf partijen vormen nieuw statenbestuur Noord-Brabant

Provinciale Staten Het Brabantse provinciebestuur raakte in een crisis toen de fracties van de VVD en het CDA de samenwerking met onder meer FVD opzegden. VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA vormen een nieuw bestuur.
Karla Peijs, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, was een van de twee formateurs in Noord-Brabant.
Karla Peijs, oud-minister van Verkeer en Waterstaat, was een van de twee formateurs in Noord-Brabant. Foto Bart Maat/ANP

De provincie Noord-Brabant heeft een nieuw bestuur, bestaande uit VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. Dat heeft de provincie laten weten, meldt Omroep Brabant. De Provinciale Staten raakten in mei in een bestuurscrisis toen de lokale fracties van de VVD en het CDA de samenwerking met Forum voor Democratie (FVD) en een deel van Groep Rutjens opzegden. Het bestuur raakte daardoor haar meerderheid kwijt.

Na een chaotisch verlopen Statenvergadering werden op 11 juni oud-minister Karla Peijs en oud-gedeputeerde Lambert Verheijen van Noord-Brabant aangesteld om drie mogelijke opties voor een nieuw bestuur te onderzoeken. Die opties waren VVD, CDA en PvdA in combinatie met twee van de volgende drie partijen: GroenLinks, SP en D66. De SP viel uiteindelijk af.

De vijf partijen gaan volgen Omroep Brabant in grote lijnen verder met het bestuursakkoord dat er voor de crisis lag, al zijn er nieuwe gesprekken gevoerd rond onderwerpen als landbouw en stikstof, energietransitie, cultuur en leefbaarheid. Nadere details worden maandag door de betrokken partijen bekendgemaakt. De Provinciale Staten bespreken het nieuwe bestuursakkoord op 16 juli, meldt persbureau ANP.

Lees ook: VVD en CDA breken in Noord-Brabant met Forum