Vakbond CNV roept kabinet op tot verscherping van maatregelen

De coronamaatregelen zijn te snel versoepeld, vindt 46 procent van de ondervraagde werknemers in een peiling van CNV. De vakbond ondervroeg vijftienhonderd leden met een functie die de overheid in de coronapandemie als essentieel beschouwt om de samenleving draaiende te houden, zoals politieagenten en zorgmedewerkers. Het CNV roept het demissionaire kabinet op om de coronamaatregelen zo snel mogelijk weer aan te scherpen.

Uit de peiling blijkt dat 30 procent van de ondervraagde medewerkers zich minder veilig voelt door de coronaversoepelingen. Dat onveilige gevoel komt mede doordat klanten, omstanders en patiënten zich nauwelijks meer zouden houden aan de coronamaatregelen.

„Werkenden in vitale beroepen lopen al anderhalf jaar extra risico op coronabesmetting”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring. „Ze komen in contact met patiënten, reizigers en bezoekers. Het zou wel heel cru zijn als zij nu, in het zicht van finish, alsnog besmet worden, doordat de maatregelen te snel zijn opgeheven.” Volgens Fortuin lijkt het erop dat de beleidsmakers te optimistisch zijn geweest over het verloop van de coronapandemie. „Veel mensen zijn nog niet gevaccineerd. We moeten dus tijdelijk weer over tot strengere maatregelen zodat we straks weer volledig los kunnen.”

Per 26 juni is een aantal maatregelen versoepeld. Zo geldt sindsdien op de meeste plekken geen mondkapjesplicht meer en mag de horeca weer volledig open. Die verruimingen zijn terug te zien in de besmettingscijfers. Donderdag meldde het RIVM bijna 5.500 positieve tests, een vertienvoudiging in een week. Vrijdag besluit het demissionaire kabinet over een eventuele aanscherping van de coronamaatregelen.

Lees ook: Komen de versoepelingen niet te vroeg? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Olympische turnploeg in quarantaine na positieve coronatest