Vakanties geen bepalende rol bij aanscherping maatregelen, wel ‘extra stimulans’

Dat het nu de vakantieperiode is, heeft volgens demissionair premier Mark Rutte (VVD) geen bepalende rol gespeeld bij het aanscherpen van de coronamaatregelen. Wel hoopt hij dat het aantal besmettingen in ons land niet opnieuw op het punt komt dat andere landen Nederland aanmerken als risicoland, zei hij vrijdag tijdens de persconferentie over de maatregelen. Hierdoor zouden Nederlandse reizigers bij aankomst op hun vakantiebestemming mogelijk in quarantaine moeten en buitenlandse vakantiegangers niet meer naar Nederland willen komen. Als dat vermeden kan worden is dat een positief „bijkomend effect”, aldus Rutte.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) noemde de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, waar veel landen hun reisadviezen op baseren, een „extra stimulans” om de coronaregels weer aan te scherpen. De kleurcodes op de ECDC-kaart zijn gebaseerd op de gemiddelde besmettingscijfers van een land. Als een land hierop rood kleurt, betekent dat dit gebied een hoge besmettingsgraad heeft en zullen andere landen waarschijnlijk reisrestricties doorvoeren. Ieder land bepaalt vervolgens zelf wat het met de kleurcodes doet.

De Jonge hoopt dat Europese overheden niet blind varen op de kaart, maar ook kijken naar ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het aantal ziekenhuisopnames een realistischer beeld geeft van het risiconiveau van een land. De Kamer vroeg afgelopen donderdag aan het kabinet om in Europa aan te kaarten dat niet de besmettingscijfers maar de druk op de zorg het leidende criterium wordt. Volgens De Jonge willen veel landen daar niet aan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Premier Rutte: de horeca moet vanaf morgen om middernacht dicht