Rechter beslist over conflict downloaden Android-apps

Mededinging Google beloofde fabrikanten van telefoons geld als ze geen eigen appwinkel voor Android zouden bouwen. Nu komt er een rechtszaak.

De Google Play Store, de standaard downloadwinkel op het veelgebruikte telefoonsysteem Android, ligt onder vuur in de VS. Een groep van 36 Amerikaanse staten beschuldigt Google ervan zich een monopoliepositie te hebben verschaft op de app-markt voor apparaten met Android-software.

In de aanklacht, die woensdag gepubliceerd is, staat dat Android niet zo open is als Google beloofde. Het techbedrijf zou ontwikkelaars haast geen andere keus geven dan hun applicaties aan te bieden via de Play Store. Van de Android-apps in de VS wordt 90 procent via die downloadwinkel verkocht. Google kan „extravagante” bedragen aan commissie opstrijken, tot 30 procent van de aankoopprijs.

Bij Android zijn andere downloadwinkels niet verboden, zoals bij iOS, het besturingssysteem van de Apple iPhone. Maar volgens de aanklagers beloofde Google in 2005, bij de aankoop van Android, dat aanbieders van apps vrij zouden kunnen concurreren. Door zichzelf als tussenhandelaar te presenteren met de Play Store, en vervolgens barrières op te werpen voor andere downloadwinkels, zou Google zich niet aan die afspraak hebben gehouden.

Zo bood Google Samsung, de Zuid-Koreaanse telefoonfabrikant, geld aan om geen concurrerende appstore te ontwikkelen. Hoewel deze transactie niet doorging, vielen andere bedrijven wel voor het aanbod. De hoge commissies die Google vraagt, zouden er volgens de aanklacht voor zorgen dat de winsten van makers van applicaties worden afgeroomd en prijzen voor consumenten hoger uitvallen.

Wereldwijd beslaat Android 75 procent van de smartphonemarkt en Apple 25 procent. Van de jaarlijkse omzet in de app-industrie, 111 miljard dollar in 2020, wordt 72 miljard op Apple iOS verdiend en 39 miljard op Android-apparaten. Het grootste deel de opbrengst gaat naar de ontwikkelaars.

Lees ook: Tim Cook voor de rechter: ‘Downloaden buiten de App Store wordt een puinhoop'

In reactie op de aanklacht zegt Google dat de aanklagers voorbijgaan aan het feit dat het binnen het Android-besturingssysteem mogelijk is om, anders dan bij Apple, via linkjes applicaties te downloaden.

Ook zou Google wel degelijk openstaan voor appstores van andere partijen. Volgens Wilson White, Googles directeur publiek beleid, komen de aanklagers met hun beschuldiging niet op voor „de kleine man” en leidt de aaanklacht niet tot bescherming van consumenten: „Het helpt grote appontwikkelaars die de voordelen van de Google Play Store willen, zonder ervoor te betalen”. White stelt dat een veroordeling ervoor kan zorgen dat de kosten voor kleine appontwikkelaars toenemen en Android-apps minder veilig zijn voor gebruikers.

Eerder dit jaar beschuldigde de Europese Commissie Apple al van oneerlijke concurrentie. De App Store van het bedrijf heeft een monopoliepositie op de appmarkt voor Apple-toestellen. Ook moest Apple-topman Tim Cook zich in mei voor de rechter verantwoorden na een klacht van Epic Games. De uitspraak wordt in augustus verwacht.

Lees ook: In de App Store heeft Apple altijd gelijk