Persvrijheid

Wit-Russische autoriteiten halen nieuwssite Nasha Niva offline

Wit-Russische autoriteiten hebben donderdag de onafhankelijke nieuwssite Nasha Niva offline gehaald na een politie-inval. Dat meldde het medium op zijn Facebookpagina. Hoofdredacteur Jagor Martinovitsj zou gearresteerd zijn en was onbereikbaar. Ook met enkele andere medewerkers was het niet mogelijk contact te krijgen. Het Poolse tv-station Belsat meldde dat Nasha Niva ervan wordt beschuldigd stukken met verboden inhoud te hebben gepubliceerd. De politie doorzocht de redactie en financiële afdeling van Nasha Niva in het kantoor in Minsk. De financiële administratie zou in beslag zijn genomen, en er zouden invallen hebben plaatsgevonden in de woningen van hoofdredacteur Martinovitsj en redacteur Andrej Skoerko.

In mei deed de Wit-Russische politie ook al een inval bij de grootste Wit-Russische nieuwssite Tut.by. en tv-zender Belsat. Daarnaast werd de journalist Roman Pratasevitsj, beheerder van het Telegramkanaal Nexta, gearresteerd nadat zijn vlucht van Athene naar Vilnius gedwongen werd te landen in Minsk. Kritische media zijn een voornaam doelwit van president Aleksandr Loekasjenko, die met boetes, intimidatie en gevangenisstraffen journalisten het zwijgen probeert op te leggen. Wit-Rusland is het gevaarlijkste land van Europa voor journalisten, constateerde Reporters Sans Frontières eerder dit jaar. Volgens de laatste cijfers van de Wit-Russische journalistenvereniging zitten meer dan twintig journalisten achter de tralies in het land. (NRC)