Peiling: meer dan helft Nederlanders wil ook na pandemie af van drie zoenen

Als de coronacrisis voorbij is, nemen veel Nederlanders graag definitief afscheid van enkele voor de pandemie ingesleten gewoonten en rituelen. Uit een peiling van het Rode Kruis blijkt vrijdag dat 54 procent van de respondenten vindt dat de drie zoenen bij een begroeting niet terug hoeven te komen. Ook zegt 56 procent te blijven hoesten en niezen in de elleboog, ook als het kabinet daar niet meer toe adviseert. Mocht de overheid het advies om geen handen meer te schudden loslaten, dan blijft een op de drie ondervraagden daar toch terughoudend mee.

Andere restricties worden sneller overboord gegooid: zo zegt 10 procent het mondkapje langer te dragen dan strikt noodzakelijk. Uit de peiling blijkt verder dat 28 procent van de respondenten pessimistisch is over de toekomst en opziet tegen de komende maanden, ondanks de recent ingevoerde versoepelingen. „We zien dat de groep die last heeft van gevoelens van eenzaamheid, angst of somberheid niet echt is afgenomen”, reageert Rode Kruis-psycholoog Esmee Pluijmers.

Bijna 30 procent stelt overprikkeld te worden als de samenleving meer opengaat en 40 procent zegt zich ongemakkelijk te voelen in een grote mensenmassa. Volgens een kwart van de ondervraagden kost het onderhouden van sociaal contact meer energie dan voor de lockdown - dat geldt vooral voor jongeren. Het Rode Kruis ondervroeg duizend Nederlanders van zestien jaar en ouder vlak voordat veel versoepelingen ingingen en de besmettingscijfers nog dalende waren. Inmiddels neemt het aantal positieve testuitslagen weer toe en gaat het demissionaire kabinet mogelijk vandaag strengere maatregelen aankondigen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Olympische turnploeg in quarantaine na positieve coronatest