Toch geen publiek toegelaten in Tokio

Olympische Spelen

Japan gaat vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen in het land toch geen toeschouwers toelaten tot de Olympische Spelen in Tokio. Seiko Hashimoto, voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen, sprak van een „heel zware beslissing”. De Spelen beginnen 23 juli en eindigen op 8 augustus.

Het organiserend comité en de Japanse regering worstelen al geruime tijd met de organisatie van het grootschalige sportevenement en het vraagstuk of toeschouwers toegelaten moeten worden. In maart besloot het comité dat de Spelen in Japan organiseert al dat buitenlandse bezoekers geweerd zouden worden. Later sneuvelden fanzones en publieke gelegenheden in de stad om op schermen naar de sportwedstrijden te kijken. Nu worden dan ook Japanners en in Japan woonachtigen definitief geweerd uit de stadions.

Eerder donderdag maakten de Japanse autoriteiten bekend de noodtoestand af te kondigen in Tokio, om de verspreiding van verschillende varianten van het virus in te dammen. Onder de in Tokio geldende noodtoestand moeten cafés en restaurants om 20.00 uur dicht en mogen zij geen alcohol serveren. De noodtoestand in Tokio gaat maandag in en duurt tot zeker 22 augustus en beslaat zo de gehele periode dat de Olympische Spelen plaatsvinden.

Donderdag werd ook bekend dat alle sporters en stafleden van de Nederlandse olympische turnploeg per direct in preventieve quarantaine zijn gegaan. Aanleiding is een positieve coronatest van een van de leden van de ploeg. Om wie het gaat is niet bekendgemaakt. (NRC)