Horeca: nieuwe beperkingen zijn het toppunt van symboolpolitiek

Club Annabel in Rotterdam toen op 26 juni de deuren weer open mochten.
Club Annabel in Rotterdam toen op 26 juni de deuren weer open mochten. Foto: Olivier Middendorp

De nieuwe coronabeperkingen zijn het „toppunt van symboolpolitiek”, waarbij „de horeca wéér wordt opgeofferd”. Dat zegt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de vrijdagavond door het kabinet aangekondigde maatregelen. Cafés en restaurants moeten vanaf zaterdag tot 14 augustus na middernacht sluiten en nachtclubs en discotheken moeten volledig dicht.

„Blijkbaar vindt het kabinet het sentiment rondom de zomervakantie belangrijker dan het doel voor ogen te houden waar de restricties ooit voor in het leven geroepen zijn, namelijk de druk op de ziekenhuizen en de IC-capaciteit”, aldus de branchevereniging. „Zolang die druk niet toeneemt, moet het kabinet geen maatregelen treffen voor de bühne. Wat ons betreft, is dit puur een cosmetische ingreep om code rood te omzeilen.”

Volgens de brancheorganisatie gaat de horecasector weer een moeilijke tijd tegemoet. KHN zal zich naar eigen zeggen de komende weken inzetten voor „het zo snel mogelijk loslaten van de restricties” en aanvullende financiële compensatie voor de branche.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Premier Rutte: de horeca moet vanaf morgen om middernacht dicht