De familiefoto van Len de Boer (meest rechtse man) in Volendamse klederdracht - ook de baby is traditioneel gekleed.

Foto Simon Lenskens

Even lekker uit de comfortzone in Volendamse klederdracht

Vakantie! Vrijheid! De grens over! Of niet? Heel wat Nederlanders zijn van plan het er de komende weken op te wagen, maar drie op de tien Nederlanders blijven volgens reiskoepel ANVR dit jaar in eigen land. Mocht Nederland ‘rood kleuren’ op de Europese coronakaart dan kunnen dat er nog weleens veel meer worden.

Wat natuurlijk niet betekent dat er geen vakantie kan worden gevierd. „Het is gek om toerist te zijn in je eigen land, maar wel heel leuk”, zegt Len den Boer (57). „We genieten te weinig van wat we in eigen land hebben.” Len den Boer, mediator van beroep, is de meest rechtse man op het familieportret – inclusief honden – dat de Belgische fotograaf Simon Lenskens schoot bij Fotograaf Zwarthoed in Volendam (bovenste foto). De familie poseert in traditionele Volendamse vissersdracht voor een andere fotograaf, dus niemand kijkt in Lenskens’ camera – op de alerte baby na.

Een zaterdag lang zag Lenskens Nederlanders bezig met „herinneringen maken”, allen naar zijn zeggen in een zonnig vakantiehumeur. Bij Zwarthoed, dat vorig jaar de viering van zijn honderdjarig bestaan in het water zag vallen, werken alleen vrouwen. Simon Lenskens: „Ze kleden én fotograferen mensen in een kwartiertje. Het is een goed geoliede machine.” De buitenlandse klanten zijn nog altijd op één hand te tellen, zegt Lia Zwarthoed, kleindochter van de oprichter. Met busladingen tegelijk lieten zij zich vóór corona vastleggen, vooral Indonesiërs. „Dat zijn de beste klanten.”

Niels den Daas loopt achter zijn twee vrienden de kleedkamer binnen. Een van de mannen is al uitgedost, hij heeft alleen nog zijn Nike’s aan.Foto Simon Lenskens

Nu moet Zwarthoed het al een hele tijd hebben van landgenoten. Zoals Niels den Daas uit Alphen aan den Rijn – op de derde foto van boven komt hij achter twee vrienden aan de verkleedkamer binnen. Met zo’n twaalf jeugdvrienden verblijft Den Daas een weekend in het nabijgelegen Monnickendam, „eindelijk weer een keer met elkaar weg”. Midden dertig zijn ze, van bouwvakker tot ondernemer, de meesten gesetteld, sommigen met baby’s thuis.

Vanuit Monnickendam voeren ze naar Volendam, om in de haven spontaan bij Zwarthoed op de foto te gaan, enkelen in vrouwendracht. Len den Boer is met zijn kinderen, honden én ouders (midden, 84 en 82) een dagje in Volendam. Komend uit Heiloo en Uitgeest hoefden ze zelfs hun eigen provincie niet uit. Aanleiding is het aanstaande vertrek van de oudste dochter (29, links), die over een maand met man en baby voor een jaar of vier naar Zuid-Afrika verhuist om in Pretoria op de ambassade te gaan werken. „Ik wilde een mooie herinnering bouwen met iets typisch Hollands”, zegt Len den Boer. Waarom in klederdracht op de foto? „Dan kijk je toch met een speciaal gevoel terug.” Plus zo’n fotosessie haalt iedereen lekker „uit de comfortzone”. Uiterst links staat zijn zoon (27), rechts van hem zijn twee andere dochters (25 en – met bril – 15).

Volendam is een tussendoortje, gefotografeerden ambiëren deze zomer wel degelijk een verblijf in het buitenland. De vriendengroep van Niels den Daas heeft een stedentrip naar Praag op de planning, „maar ik weet niet of dat doorgaat”. Len den Boer wil met zijn partner (naast hem) weg met de camper. Bestemming? Tja, hier nopen de corona-ontwikkelingen tot nieuwe nationale bescheidenheid: „Waarheen Nederlanders welkom zijn.”

Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens