Brieven

Dierenwelzijn

Slachthuis Gosschalk blijkt onverbeterlijk

Foto ANP

Eindelijk moet slachterij Gosschalk haar deuren sluiten, voorlopig, vanwege de misstanden die worden begaan tegen de dieren (Slachthuis in Epe moet voorlopig sluiten wegens dierenmishandeling, nrc.nl 2/7). Het verbaast mij dat dit nu pas gebeurt. Al tijdens mijn werkzame periode bij de toenmalige Voedsel- en Warenautoriteit van 2005 tot begin 2014 was ik samen met een boa van de toenmalige Algemene Inspectie Dienst getuige van de vreselijke manier waarop bij dit slachthuis met dieren werd omgesprongen. Uit een uitgebreid rapport, inclusief filmmateriaal, geadresseerd aan de juridische afdeling van de VWA, heeft men kennelijk geen lering getrokken.

Samen met bovengenoemde collega had ik de opdracht om te controleren of onze eigen collega’s hun werk wel goed deden. Diverse keren bleek dat de handhavingsattitude bij de toezichthoudende dierenartsen ver te zoeken was. Bij Gosschalk was daar ook nog een reden voor te noemen: door intimidatie en zogenaamde afspraken over wat wel of niet gerapporteerd mocht worden, moest je wel sterk in je schoenen staan om je werk goed uit te voeren. Ik waag te betwijfelen of er na een eventuele opening iets zal veranderen op dit slachthuis: de heren Gosschalk hebben zo hun eigen mening over de wijze waarop ze hun bedrijf runnen. Het dierenwelzijn zal zeker geen prioriteit krijgen.

Doetinchem