Laatste nieuws coronacrisis

LCPS meldt iets meer coronapatiënten op de intensive care

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC zaterdag 11 en zondag 12 juli het belangrijkste nieuws rondom de wereldwijde coronacrisis bij. Dit waren de belangrijkste nieuwsontwikkelingen:

 • Voor het eerst sinds 22 juni zijn in verschillende veiligheidsregio’s de risiconiveaus opgeschroefd tot ‘zeer ernstig’. Hoewel niet vermeld is om welke regio’s het gaat, heeft het volgens minister De Jonge te maken met het oplopend aantal besmettingen.
 • Voor het eerst sinds Kerst werden er zaterdag meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in één etmaal. Het gaat om een stijging van 49 procent ten opzichte van de bijna 7.000 positieve tests die een dag eerder werden gemeld. Op zondag kwamen er 9.398 positieve coronatests bij.
 • De ziekenhuiscijfers zijn daarentegen nagenoeg gelijk gebleven. Zondagmiddag werden in de ziekenhuizen 206 coronapatiënten verzorgd, één meer dan een dag eerder. Van hen lagen 88 op de intensive care, zes meer dan een dag eerder.
 • Naar aanleiding van het oplopende aantal coronabesmettingen gaat de Tweede Kamer het net begonnen zommerreces onderbreken voor een debat met het kabinet. Het coronadebat moet aankomende woensdag gaan plaatsvinden.

Lees hier verderin het blog van maandag 12 juli

RIVM registreert 9.398 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 9.398 positieve coronatests binnengekomen. De afgelopen week steeg het dagelijkse aantal positieve testuitslagen fors ten opzichte van de week ervoor. Zo werden vrijdagmiddag en zaterdagochtend voor het eerst sinds de kerstdagen meer dan tienduizend positieve coronatests geregistreerd in één etmaal.

Verder kreeg het RIVM geen meldingen van coronadoden. Dit wil niet zeggen dat de afgelopen 24 uur niemand is overleden aan de gevolgen van het virus; meldingen van sterfgevallen kunnen met enige vertraging binnenkomen bij het instituut.

Het kabinet stelde afgelopen vrijdag opnieuw een aantal coronamaatregelen in om de verspreiding van het virus weer in te dammen. Horecazaken moeten om middernacht sluiten, discotheken en nachtclubs mogen de komende weken helemaal niet open en meerdaagse evenementen zijn afgelast. Deze maatregelen blijven zeker tot 13 augustus van kracht.

Lees ook: Geen afstand en dansen tot diep in de nacht: het waren twee fantastische weken

LCPS meldt iets meer coronapatiënten op de intensive care

Zondagmiddag lagen in Nederlandse ziekenhuizen 206 patiënten met het coronavirus. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal opgenomen coronapatiënten is daarmee gestegen met één.

Van de huidige coronapatiënten liggen er 88 op een IC-afdeling, zes meer dan een dag eerder. Op andere afdelingen daalde het aantal patiënten besmet met het virus van 123 naar 118.

De ziekenhuiscijfers lieten de afgelopen dagen geen stijging zien zoals de dagelijks gemelde positieve tests dat doen. Zaterdag werden voor het eerst sinds 25 december meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in één etmaal.

Israël geeft kwetsbaren derde coronaprik, Australië meldt eerste coronadode dit jaar

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:

 • Israël gaat mensen met een zwak immuunsysteem een derde prik van het vaccin van Pfizer/BioNTech aanbieden. Dat meldt persbureau Reuters zondag. De regering is er nog niet uit of ook andere bevolkingsgroepen een derde prik moeten krijgen. Israël is een van de landen waar de vaccinatiecampagne het snelst ging, maar de Deltavariant van het coronavirus speelt de laatste tijd op in het land.

  Waar een maand geleden het aantal positieve coronatests dagelijks nog onder de tien lag, gaat het nu om gemiddeld 450 per dag. Pfizer en BioNTech gaven eerder deze week aan de Europese en Amerikaanse autoriteiten toestemming te willen vragen voor een derde prik. Daarmee zouden mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus.

 • In Australië is zondag voor het eerst dit jaar een coronagerelateerd sterfgeval geregistreerd. De autoriteiten meldden verder 77 nieuwe positieve tests. Vooral in en rond de grootste stad Sydney loopt het aantal dagelijks gemelde positieve uitslagen weer op, voornamelijk vanwege de Deltavariant. Die regio zit momenteel in een lockdown die aankomende vrijdag zou worden opgeheven. Volgens lokale politici worden die versoepelingen hoogstwaarschijnlijk uitgesteld, aldus persbureau Reuters.

Een vrouw wordt gevaccineerd tegen het coronavirus in Israël. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Laatste jaartal aan de beurt voor vaccinatie-afspraak

Tieners die geboren zijn in 2009 kunnen zondag vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor een vaccinatie. Het is de laatste groep die aan de beurt is. Wie al twaalf jaar oud is, kan een afspraak maken. elfjarigen uit 2009 moeten wachten tot hun twaalfde verjaardag om een prik in te plannen.

Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zondag bekendgemaakt via Twitter. De jongeren krijgen een prik met een dosis Pfizer/BioNTech, het enige vaccin dat in Nederland goedgekeurd is voor jongeren onder de achttien jaar. Een afspraak maken kan via coronavaccinatie-afspraak.nl of het landelijke afspraaknummer 0800-7070.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 🕙 Rond 10:00 uur mogen alle 12-jarigen een vaccinatie-afspraak maken.
🎂 11-jarigen uit 2️⃣0️⃣0️⃣9️⃣ kunnen vanaf hun 12e verjaardag de prik plannen.
👩🏼‍🤝‍👨🏻 Overleg met je ouders.
🗓 En #PlanJePrik online via:
👉 https://t.co/Gu2CIXnFyS
☎️ Of bel 0800-7070.
📣 Zegt het voort! https://t.co/fKTaE5AosJ

Sywert van Lienden ontkent dat klanten nadeel hadden van inkoop via bv

De tientallen klanten die sneltesten en mondkapjes bestelden bij zijn Stichting Hulptroepen Alliantie, hebben daarbij geen financieel nadeel gelopen. Dat zegt Sywert van Lienden tegen ANP, in een reactie op een artikel dat zaterdag is verschenen bij Follow the Money (FTM). Het onderzoeksplatform meldde dat Van Lienden en zijn zakenpartners niet alleen verdienden aan de verkoop van mondkapjes aan de overheid, maar ook winst maakten met het verkopen van mondmaskers en sneltests aan zorginstellingen en bedrijven. Die klanten zouden denken dat zaken deden met een stichtingen zonder winstoogmerk, terwijl volgens de journalisten honderden bestellingen werden gefactureerd door de bv Relief Goods Alliance.

„De genoemde omzetten, orderaantallen en informatie over klantrelaties kloppen niet. Er zitten klanten tussen die expliciet geïnformeerd zijn. En er zijn ook anderen waarvan we dat nog aan het uitzoeken zijn. Dat zijn we nog aan het reconstrueren”, zegt Van Lienden tegen het persbureau. Volgens hem hebben klanten geen nadeel gehad van de bestelling bij de bv. Het kan volgens hem wel zo zijn dat er verwarring was ontstaan omdat er twee organisatienamen worden gebruikt. Wel zou er onduidelijkheid kunnen zijn ontstaan omdat er twee organisatienamen gebruikt worden. „Een duale structuur van een stichting zonder winstoogmerk en een grootzakelijke bv naast de stichting waardoor wij daar onbetaald voor kunnen werken, dat kan onduidelijkheden scheppen”, aldus Van Lienden. „We zijn dat de laatste tijd aan het aanscherpen en verbeteren, en aan het nalopen of er inderdaad onduidelijkheid en dubbelzinnigheid is.”

Van Lienden had niet op de vragen van de FTM-journalisten willen ingaan; hij zei zaterdagochtend eerder tegen NRC dat er sprake was van onjuistheden.

Na aanscherping van maatregelen werd zaterdag veel minder getest voor toegangsbewijzen

Bij de locaties van de organisatie Testen voor Toegang zijn deze zaterdag veel minder coronatests afgenomen dan aanvankelijk stonden gepland. Aan persbureau ANP laat de organisatie weten dat veel mensen hun afspraak voor een test hebben afgezegd, na de persconferentie van vrijdagavond: volgens een woordvoerder werd rekening gehouden met 50.000 afspraken en zijn uiteindelijke 16.000 testen uitgevoerd.

Door de verscherpte maatregelen die demissionair premier Mark Rutte (VVD) en zorgminister Hugo de Jonge (CDA) vrijdagavond aankondigden, zijn een stuk minder toegangsbewijzen op basis van een negatieve coronatest nodig. Zo mogen voorlopig geen meerdaagse evenementen plaatsvinden. In de horeca wordt in ieder geval tot en met 13 augustus ook niet meer gewerkt met de testbewijzen: de clubs moeten weer dicht en in gelegenheden is de 1,5-meterregel weer van kracht. Bij evenementen, culturele locaties en sportwedstrijden kan met het gebruik van het coronatoegangsbewijs wel iets meer publiek binnen zijn.

Eerder in de week stond voor een testlocatie van Testen voor Toegang in de Amsterdamse Huidenstraat nog een lange rij wachtenden. Foto Paul van Riel/Hollandse Hoogte/ANP

Kamer onderbreekt reces voor debat over coronavirus en aantallen besmettingen

De Tweede Kamer onderbreekt het pas begonnen zomerreces om woensdag een debat te houden over het coronavirus. De dagelijkse leiding van de Kamer heeft dat zaterdag bevestigd aan persbureau ANP. Aanleiding voor de ingelaste bijeenkomst is de nieuwe coronabrief van demissionair minister Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het debat, dat om 13.00 uur is gepland, zal gaan over de huidige snelle stijging van het aantal besmettingen en de totstandkoming van het coronabeleid zoals dat nu is. Vanwege de renovatie van het Tweede Kamergebouw vindt het plaats in de Ridderzaal.

Ruim 10.000 nieuwe besmettingen bekend, hoogste aantal sinds Kerst

Voor het eerst sinds 25 december zijn meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in één etmaal. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.345 meldingen van positieve tests, een stijging van 49 procent ten opzichte van de bijna 7.000 positieve tests die het RIVM vrijdag meldde. Een week geleden was het dagcijfer nog 1.100 - er is sprake van een vernegenvoudiging van het dagelijks gemelde aantal positieve tests in een week tijd. Zo’n toename is niet eerder voorgekomen tijdens de uitbraak van het virus in Nederland.

Amsterdam meldde een recordaantal nieuwe coronagevallen in een dag tijd: 900. In de gemeente Utrecht testten 793 mensen positief op corona, in Rotterdam 688.

Bij het RIVM werden niet veel meer nieuwe sterfgevallen gemeld. De instantie ontving volgens het coronadashboard in het afgelopen etmaal één bericht over een aan het virus overleden patiënt. Dergelijke meldingen van overlijdens worden soms met enkele dagen vertraging geregistreerd, dus het is niet per se zo dat diegene in de laatste 24 uur is gestorven.

GGD krijgt veel vragen over verkorte wachttijd tweede prik

Het callcenter van de landelijke GGD-koepel heeft zaterdag veel telefoontjes ontvangen over het verkorten van de periode tussen de twee vaccinaties tegen het coronavirus. Dat schrijft de koepel op Twitter. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) schreef afgelopen nacht in een brief aan de Kamer dat de tijd tussen de twee inentingen verkort wordt, maar specificeerde dat niet.

De landelijke GGD kan nog niet vertellen hoe de wijziging precies in zijn werk zal gaan. „Op dit moment wordt er nog gesproken over de intervalperiode”, aldus de GGD GHOR. „We vragen iedereen om verdere berichtgeving af te wachten”.

Momenteel worden er zes weken aangehouden tussen de eerste en tweede inenting met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Als die tussenperiode verkort wordt, zijn meer mensen eerder volledig beschermd. Van het Janssen-vaccin is slechts één prik nodig.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland Het landelijke callcenter krijgt veel vragen naar aanleiding van het nieuws over het verkorten van de periode tussen vaccinaties. Op dit moment wordt er nog gesproken over de interval-periode. We vragen iedereen om verdere berichtgeving af te wachten. https://t.co/U7WsqQyxVB

EU leverde voldoende prikken voor vaccinatiegraad van 70 procent

De Europese Commissie heeft voldoende vaccins geleverd om 70 procent van de volwassenen volledig te vaccineren tegen Covid-19. Dat staat in een zaterdag vrijgegeven verklaring van voorzitter Ursula von der Leyen. De vaccinatiegraad blijft momenteel achter. Op dit moement is ruim 44 procent van alle volwassenen in de EU-lidstaten volledig gevaccineerd, volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Landen moeten er alles aan doen om de vaccinatiegraad te verhogen, aldus Von der Leyen, die schrijft dat de enige weg uit deze crisis „samen” is. Verder stelt ze dat de Europese Commissie, die de inkoop van vaccins voor de lidstaten coördineert, bereid is om eventueel meer vaccins te leveren.

Eind september wil de EU voldoende doses hebben ingekocht om iedereen die dat wil volledig te kunnen inenten. Eerder deze week waarschuwde de Commissie dat de zeer besmettelijke Deltavariant van het coronavirus deze zomer dominant zal worden in Europa, daarbij verwijzend naar schattingen van het ECDC. In onder meer België en Duitsland is deze besmettelijkere variant al het meest voorkomend en ook in Nederland wint de mutatie snel terrein.

In de 27 EU-lidstaten wonen zo’n 366 miljoen volwassenen. De EU heeft aan deze landen tot nu toe 330 miljoen doses van het Pfizer/BioNtech-vaccindoses geleverd, evenals 100 miljoen van AstraZeneca, 50 miljoen van Moderna en 30 miljoen van Janssen. Op Janssen na, zijn bij al deze vaccins twee prikken nodig voor maximale effectiviteit. Janssen vereist één prik.

Een minderjarige wordt geprikt met een vaccin in het Israëlische Tel Aviv. Foto Abir Sultan/EPA

‘Van Lienden profiteerde ook van verkoop aan bedrijven en zorginstellingen’

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners maakten niet alleen winst met de verkoop van mondkapjes aan de overheid, maar ook met het verkopen van mondmaskers en sneltests aan zorginstellingen en bedrijven. Dat schrijft onderzoekscollectief Follow the Money (FTM) zaterdag.

Het gaat volgens FTM om „honderden klanten” die facturen ontvingen van Van Liendens bv „terwijl ze dachten tegen kostprijs in te kopen bij een stichting zonder winstoogmerk”. Juristen spreken tegen het platform van „klassieke bedriegerij” en mogelijke oplichting, omdat de facturen naar de stichting verwezen.

Binnen de Stichting Hulptroepen Alliantie waren slechts enkele medewerkers op de hoogte van de praktijken, aldus een oud-personeelslid. Het is niet duidelijk hoeveel extra winst dit het bedrijf heeft opgeleverd. FTM schrijft dat het mogelijk om miljoenen extra omzet gaat, bovenop de deal van 100,8 miljoen euro met de overheid.

Van Lienden wilde niet op vragen van FTM reageren. Zaterdag sprak Van Lienden in een kort telefoongesprek met NRC van „andermaal een artikel vol onjuistheden” en zei later op de dag met een uitgebreidere reactie te komen.

Jongeren geboren in 2008 kunnen vaccinatie inplannen

Jongeren die zijn geboren in 2008 kunnen vanaf zaterdagochtend 10.00 uur een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. De prik is in te plannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of door te bellen naar 0800-7070. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) op Twitter.

Het jaartal 2008 is de een na laatste lichting die een vaccinatieafspraak kan inplannen. Hierna worden alleen nog jongeren geboren in 2009 opgeroepen voor een prik. Alle minderjarigen krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin. Zestienplussers mogen zelf beslissen of zij zich laten inenten tegen Covid-19, jongeren tussen de twaalf en zestien jaar dienen dit besluit met hun ouders te overleggen.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Iedereen uit 2️⃣0️⃣0️⃣8️⃣ mag vandaag een vaccinatie-afspraak maken.
🗓 Overleg met je ouders en #PlanJePrik!
🕙 Dat kan rond 10:00 uur online:
👉 https://t.co/Taw00WGVdc
☎️ Of bel dan met: 0800-7070.
📣 Zegt het voort! https://t.co/u3WVWTbNHW

‘Precieze vaccinatiegraad onduidelijk door juridisch geruzie’

Door discussies over privacy is het onbekend hoeveel mensen in Nederland exact gevaccineerd zijn. Dat meldt Trouw zaterdag op basis van een eigen reconstructie. De krant schat dat tussen de 700.000 en 800.000 vaccinaties momenteel niet zijn aangemeld bij het RIVM.

Daardoor zijn dus honderdduizenden mensen die wél een of twee prikken hebben ontvangen niet als zodanig geregistreerd. Het gat is ontstaan door onenigheid tussen het RIVM en softwarebedrijven over de automatische aanmelding van vaccinaties in een centraal systeem. Dat had de voorkeur van het RIVM, maar was in strijd met de privacywet.

Het probleem zit vooral in het verkrijgen van informatie over mensen die geen toestemming hebben verleend om hun vaccinatiegegevens door te geven aan het RIVM. Hierdoor blijft onbekend wat de vaccinatiegraad in Nederland precies is. De ontbrekende registraties zijn vooral van vaccinaties die bij huisartsen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen zijn gezet.

Vaccinatie in de Jaarbeurs, Utrecht. Foto Bram Petraeus

OMT adviseerde kabinet om horeca om 22.00 uur te sluiten

Het Outbreak Management Team (OMT) had het demissionaire kabinet in zijn spoedadvies van afgelopen donderdag aangeraden om horecazaken al om 22.00 uur verplicht te laten sluiten. Het kabinet heeft in plaats daarvan gekozen voor een sluitingstijd om middernacht. Dat besluit en andere maatregelen zijn vrijdag aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) tijdens een persconferentie.

De regels zijn sinds zaterdag 06.00 van kracht, hoewel het OMT het kabinet had geadviseerd om ze vrijdagavond al te laten ingaan. Ingewijden zeggen tegen persbureau ANP dat het niet mogelijk was om de aanpassingen nog diezelfde dag nog door te voeren, omdat het „problemen met de handhaving” zou opleveren.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het uitgaanspubliek hierdoor nog tot in de vroege uurtjes kunnen doorfeesten. Cafés en nachtclubs bleken de afgelopen weken in diverse plaatsen belangrijke coronabrandhaarden. Zo is bijvoorbeeld een honderdtal positieve tests herleid naar een avond eind juni in discotheek Aspen Valley in Enschede en zijn zeker 78 mensen positief getest na een feest van de Rotterdamse studentenvereniging NSR afgelopen week.

Geldigheid toegangstest
Het demissionaire kabinet is ook op andere punten afgeweken van het OMT-spoedadvies. Zo pleitten de adviseurs voor een geldigheid van een negatievetestbewijs tot het einde van een evenement, en maximaal 24 uur. Hierdoor zouden mensen niet meerdere evenementen kunnen bezoeken op één dag. Het kabinet ging mee in de 24-uurstermijn, maar heeft de geldigheid van een toegangsbewijs niet beperkt tot één evenement.

Verder adviseerde het OMT om thuis maximaal acht bezoekers toe te staan of om dringend te adviseren om thuis geen feesten te organiseren. In plaats daarvan heeft Rutte op de persconferentie opgeroepen om het aantal feestjes thuis „klein en beheersbaar” te houden.

Deze coronamaatregelen zijn om 06.00 ingegaan

De coronaversoepelingen die op 26 juni ingingen, zijn zaterdag weer deels teruggedraaid wegens het oplopend aantal positieve tests. Volgens demissionair premier Mark Rutte is het „duidelijk” dat de snelle verspreiding van het coronavirus moet worden afgeremd. „Als we nu niks doen, loopt het aantal besmettingen alleen maar op”, zei hij vrijdag op de persconferentie. De aanscherpingen zijn sinds 06.00 uur van kracht en duren tot zeker 14 augustus. Dit zijn de belangrijkste besluiten:

 • Horecazaken mogen open blijven indien alle klanten een vaste zitplaats hebben en anderhalve meter afstand van mensen buiten hun eigen huishouden kunnen houden. Om middernacht moeten de zaken dicht en vanaf 06.00 uur mogen ze weer open. Live optredens en harde muziek zijn verboden.
 • Discotheken en nachtclubs moeten de deuren weer sluiten.
 • Bij evenementen, culturele locaties, professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten moet iedereen een vaste zitplaats hebben en anderhalve meter afstand houden. Als bezoekers een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag kunnen overleggen, mag maximaal twee derde van de beschikbare ruimte worden bezet.
 • Meerdaagse evenementen zijn tot en met zeker 13 augustus niet toegestaan.
 • Vanaf 13 juli is een negatievetestbewijs 24 uur geldig. Tot die tijd geldt een termijn van veertig uur.

Verder krijgen mensen die volledig zijn gevaccineerd sinds vandaag ‘pas’ na twee weken een geldig vaccinatiebewijs. Voorheen werd zo’n certificaat direct verstrekt. Met een vaccinatiebewijs krijgen mensen toegang tot locaties zonder dat ze daarbij anderhalve meter afstand moeten houden. Bewijzen die tot en met afgelopen vrijdag zijn uitgegeven, blijven geldig. Het demissionaire kabinet zal op 13 augustus bekijken of de maatregelen weer kunnen worden afgeschaald.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een extra ingelaste persconferentie vrijdag. Foto Phil Nijhuis/ANP

Risiconiveaus regio’s omhoog: twee naar zeer ernstig, tien naar ernstig

De risiconiveaus van de veiligheidsregio’s worden fors verhoogd. In twee regio’s wordt het niveau opgeschroefd tot ‘zeer ernstig’, in tien wordt het niveau ‘ernstig’ van kracht en in dertien het niveau ‘waakzaam’. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP.

De Jonge vermeldt niet om welke regio’s het gaat. Op het coronadashboard staan nog de risiconiveaus die sinds 6 juli golden: ‘waakzaam’ in tien regio’s en ‘zorgelijk’ in vijftien andere. De aanpassing op het coronadashboard gebeurt wekelijks, de eerstvolgende is op 13 juli.

De aanscherping heeft te maken met de grote stijging van het aantal coronabesmettingen. Als die stijging doorzet, zullen meer regio’s naar het hoogste risiconiveau van ‘zeer ernstig’ gaan, waarschuwt De Jonge.

Het hoogste risiconiveau gold sinds 22 juni nergens meer. Afgelopen dinsdag ging regio Zuid-Holland-Zuid als laatste regio van ernstig naar zorgelijk. Tot eind mei stonden alle 25 regio’s op zeer ernstig.

De risiconiveaus worden bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Die blijven, samen met het aantal IC-opnames, nog steeds stabiel laag. Wel vindt het Outbreak Management Team (OMT) de snelle stijging besmettingen zorgwekkend.

Festivalorganisator ID&T spant kort geding aan tegen overheid om beperkingen

ID&T, een van de grootste festivalorganisatoren ter wereld, spant een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid. Dat meldt persbureau ANP. Aanleiding is de aanscherping van de coronamaatregelen, die voor de evenementenbranche betekenen dat bezoekers bij evenementen moeten zitten en dat meerdaagse festivals verboden worden.

De nieuwe beperkingen worden door ID&T-baas Ritty van Straalen „disproportioneel” genoemd. Nu verschillende festivals niet door dreigen te gaan vanwege de nieuwe maatregelen, eist ID&T in het kort geding dat de festivals doorgaan onder Fieldlab-voorwaarden, of dat de overheid de verantwoordelijkheid neemt door via een garantiefonds op te draaien voor de kosten. Een dergelijk garantiefonds werd in maart aangekondigd door het kabinet, maar de precieze voorwaarden voor schadevergoeding vanuit het fonds zijn onduidelijk.

„We hebben ons tijdens de Fieldlab-evementen hard ingespannen samen met de overheid en we hebben hier samen conclusies uit getrokken. Nu trekt de overheid de handen ervan af en laten ze ons bungelen”, zegt Van Straalen tegen persbureau ANP. „We willen nu duidelijkheid. We kunnen niet iedereen tot 14 augustus aan het lijntje houden.”

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag 9 juli:

 • De coronamaatregelen in ons land worden tot zeker 14 augustus aangescherpt. Nachtclubs gaan dicht en de overige horeca moet tussen middernacht en 06.00 uur de deuren sluiten. Meerdaagse evenementen zijn verboden, bij overige activiteiten wordt anderhalve meter afstand houden weer de norm.
 • Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de nieuwe coronabeperkingen het „toppunt van symboolpolitiek”, waarbij „de horeca wéér wordt opgeofferd”. Volgens de brancheorganisatie gaat de horecasector weer een moeilijke tijd tegemoet. KHN zal zich naar eigen zeggen de komende weken inzetten voor „het zo snel mogelijk loslaten van de restricties” en aanvullende financiële compensatie voor de branche.
 • Het RIVM registreerde het afgelopen etmaal 6.986 positieve coronatests. Dat zijn er ruim 1.500 meer dan een dag eerder, toen 5.475 positieve tests werden doorgegeven. Ook kwamen tussen donderdag- en vrijdagochtend meldingen binnen over twee mensen die overleden aan de gevolgen van Covid-19.
 • Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is gestegen van 0,97 naar 1,37. Dat blijkt uit informatie op het coronadashboard van de Rijksoverheid. De waarde wordt berekend door het RIVM en is gebaseerd op besmettingscijfers tot 21 juni.
Lees hierhet hele blog van vrijdag 9 juli terug