Chiptekort

Productie Scania in Meppel en Zwolle tot 9 augustus stilgelegd

De Zweedse truckbouwer Scania heeft zijn fabrieken in Zwolle en Meppel stilgelegd in verband met tekorten aan computerchips. Bijna 3.000 werknemers krijgen een week eerder vakantie. Op 9 augustus wordt de productie hervat. In Zwolle worden normaal gesproken zo’n tweehonderd trucks per dag geproduceerd, in Meppel worden de vrachtwagens gespoten. Scania verwacht de komende weken de chipvoorraden aan te vullen, zodat het na de zomer weer kan produceren. De autobranche kampt al langer met chiptekorten. Chipproducenten kunnen de vraag niet aan, mede door de grote afzet van laptops, smartphones en spelcomputers tijdens de coronacrisis. Ook VDL Nedcar in Born moest meermaals de productie van auto's door chiptekorten stilleggen. (ANP)