Besmette Belgische jongeren zouden op kamp moeten, Thailand scherpt maatregelen aan

Coronatesten die worden afgenomen in Bangkok, de hoofdstad van Thailand.
Coronatesten die worden afgenomen in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Foto Rungroj Yongrit/EPA

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:

  • 110 Belgische jongeren die via een reisorganisatie op vakantie waren in Spanje en nu naar huis zijn, blijken allen een coronabesmetting te hebben opgelopen. De jongeren en 12 begeleiders kwamen per bus aan; tijdens de reis was niemand ziek, meldden begeleiders aan Belgische media. In totaal zouden zo’n zeshonderd jongeren op feestvakantie zijn in Spanje in badplaatsen als Lloret de Mar en Calella, via georganiseerde reizen met twee organisaties. Er zijn tot nu toe 139 besmettingen bekend, alle jongeren gaan terug. Tegen de Vlaamse Radio 2 zei professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey dat de besmette feestgangers twee weken op kamp moeten in plaats van direct naar huis te gaan. Thuis moeten ze immers in isolatie, maar volgens Devroey vinden juist binnen het gezin de meeste besmettingen plaats.
  • De Spaanse minister van Toerisme Reyes Marote benadrukt dat Spanje een veilig land is voor toeristen, ook al loopt het aantal coronabesmettingen op. Tijdens een interview op de Spaanse radio RNE vrijdag zegt ze dat de situatie in de ziekenhuizen onder controle is. Daarnaast noemt ze dat het vaccinatieprogramma volgens plan verloopt. Zo zijn meer dan 20 miljoen mensen volledig gevaccineerd, wat meer dan 43 procent van de bevolking is.
  • Thailand scherpt de coronamaatregelen in de hoofdstad Bangkok en negen andere provincies weer aan nu er een nieuwe coronagolf heerst in het land. Zo heeft de woordvoerder van de regering bekendgemaakt dat onnodig reizen verboden beperkt wordt, dat het samenkomen van grote groepen niet meer is toegestaan en dat de avondklok weer ingaat, meldt persbureau Reuters vrijdag. De avondklok geldt van 21.00 uur tot 04.00 uur. Thailand meldde donderdag 7.058 nieuwe coronagevallen, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University, een nieuw hoogtepunt sinds de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kabinet wil horecasluiting om middernacht, einde toegangstesten’