Vier verdachten gedood, twee gearresteerd in verband met moord op president Haïti

Noodtoestand De politie van Haïti raakte verwikkeld in een vuurgevecht met verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord op president Jovenel Moïse. De vervangend president heeft de noodtoestand uitgeroepen.
Onderzoek buiten de woning van president Jovenel Moïse in Port-au-Prince.
Onderzoek buiten de woning van president Jovenel Moïse in Port-au-Prince. Foto VAlerie Baeriswyl/AFP

De politie in Haïti heeft woensdag vier verdachten doodgeschoten en twee gearresteerd in de nasleep van de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. Hij werd in de nacht van dinsdag op woensdag vermoord in zijn privéwoning. Interim-premier Claude Joseph, die momenteel de uitvoerende macht heeft, riep woensdagavond een vijftien dagen durende noodtoestand uit in het Caribische land.

Met de noodtoestand mag de krijgsmacht overal een huiszoeking doen in hun onderzoek naar de moord op de president. Daarnaast is elke vorm van samenscholing, waaronder demonstreren, verboden en is de persvrijheid beperkt in deze vijftien dagen. De autoriteiten houden meer toezicht op de bevolking en er is ook een avondklok.

Ondertussen, zo klonk het woensdagavond, gaat de jacht door op allen die in verband kunnen worden gebracht met de moord op Moïse (53), wiens vrouw bij de aanval zwaargewond raakte. De politie zou de daders woensdag hebben achtervolgd vanaf het huis van de omgekomen president in de hoofdstad Port-au-Prince, en de weg hebben versperd. Volgens de leidinggevende van de Haïtiaanse politie waren de vier verdachten die daarna bij een schietpartij met de veiligheidstroepen omkwamen, „huurlingen”. Dat idee werd ook door interim-premier Joseph geëchood; hij had het over een groep van „buitenlandse komaf”. De mannen, „getrainde moordenaars”, zouden Spaans en Engels spreken in plaats van de op Haïti meer gangbare talen Franse en Creools.

Moïse was sinds 2017 aan de macht. Het was al langer politiek instabiel in het Caribische land. De Dominicaanse Republiek heeft de grenzen met buurland Haïti inmiddels gesloten. Daarnaast riep congreslid Gaddis Corporan woensdag de burgers vlak bij de grens op om een wapen bij zich te dragen, omdat „we niet weten wat er kan gebeuren”.

Lees een analyse over de president: Gedode president van Haïti had vijanden in elke hoek