‘Vertrouwen in wetenschap afgelopen jaren gestegen, vermoedelijk door coronacrisis’

Een onderzoeker aan het werk in het laboratorium van het Amsterdam UMC.
Een onderzoeker aan het werk in het laboratorium van het Amsterdam UMC. Foto Koen van Weel/ANP

Het Nederlandse vertrouwen in de wetenschap is de afgelopen drie jaar gestegen. Dat concludeert het Rathenau Instituut donderdag op basis van een peiling onder ruim 140.000 mensen. Volgens het instituut is de vertrouwensstijging vermoedelijk te danken aan de manier waarop de wetenschap is omgesprongen met het coronavirus. Het Rathenau peilt het vertrouwen in de wetenschap iedere drie jaar.

In 2018 kreeg de wetenschap van meer dan 140.000 respondenten gemiddeld een 7,1, dit jaar is dat opgelopen naar een 7,4. Nederlanders hebben volgens het instituut „beduidend meer” vertrouwen in de wetenschap dan drie jaar geleden. „Sinds de metingen in 2012 begonnen, heeft het vertrouwen niet zo hoog gelegen”, aldus het Rathenau.

Acht op de tien Nederlanders zegt ‘veel’ of ‘heel veel’ vertrouwen te hebben in de informatie die universitaire wetenschappers over corona geven. Bijna 90 procent vertrouwt de informatie van artsen in ziekenhuizen, het RIVM scoort 70 procent. Wat familie en vrienden zeggen over corona wordt over het algemeen meer vertrouwd dan wat er in de media staat. De onderzoekers zien een duidelijke samenhang tussen politieke voorkeur en vertrouwen in de wetenschap. GroenLinks-stemmers geven de wetenschap gemiddeld een 8,4, PVV-stemmers gemiddeld een 6,5.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het kabinet overweegt het sluiten van nachtclubs en schrappen evenementen