Portugal breidt avondklok uit, onder meer naar deel Algarve

Een verlaten straat in Lissabon in november, toen een landelijke avondklok gold in Portugal.
Een verlaten straat in Lissabon in november, toen een landelijke avondklok gold in Portugal. Foto Tiago Petinga/EPA

Portugal heeft donderdag nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt de avondklok, die al gold op ruim veertig plekken, uitgebreid naar vijftien extra gemeenten. Dat melden internationale persbureaus. Het straatverbod geldt tussen 23.00 uur en 05.00 en wordt ook ingevoerd in de populaire vakantiebestemming Faro in de Algarve.

Daarnaast hebben reizigers een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een document van herstel van het virus nodig om in een hotel of andere accommodatie te verblijven. Reizigers kunnen hiervoor het digitale coronacertificaat van de Europese Unie gebruiken. Deze maatregel geldt ook voor het bezoeken van restaurants in het weekend in gemeenten waar de coronacijfers hoog zijn, zoals Lissabon en Porto.

Portugal, dat tien miljoen inwoners heeft, registreerde donderdag ruim drieduizend nieuwe positieve coronatests. Dat is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds februari. Volgens de autoriteiten zorgt vooral de Deltavariant van het virus voor een rappe toename. Met name ongevaccineerde jongeren zouden besmet raken; momenteel is ongeveer 35 procent van de volwassen inwoners van het land volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het kabinet overweegt het sluiten van nachtclubs en schrappen evenementen