Nieuwe noodtoestand in Tokio en extra coronavaccins naar New South Wales

De persconferentie van premier Yoshihide Suga werd live uitgezonden op een groot scherm in Tokio
De persconferentie van premier Yoshihide Suga werd live uitgezonden op een groot scherm in Tokio Foto Philip Fong/AFP

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland.

  • De Japanse premier Yoshihide Suga heeft opnieuw de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Tokio. De nieuwe maatregelen om meer coronabesmettingen te voorkomen gelden in elk geval van aanstaande maandag tot 22 augustus. Dat maakte Suga donderdag bekend op een persconferentie. Dit betekent dat de Olympische Spelen die op 23 juli beginnen, plaats zullen vinden in Tokio terwijl de noodtoestand van kracht is. De Japanse regering moet nog een knoop doorhakken of er publiek aanwezig mag zijn tijdens de Spelen.
  • Franse vakantiegangers moeten Spanje en Portugal vermijden als ze op reis gaan deze zomer, adviseerde de Franse staatssecretaris van Europese Zaken Clement Beaune donderdag op de zender France TV. Volgens hem is het te risicoval vanwege de besmettelijke Deltavariant. Wel blijft het bij een advies; officieel is reizen overal in Europa nog steeds toegestaan.
  • De Australische regering stuurt 300.000 extra coronavaccins naar de deelstaat New South Wales, waar in de hoofdstad Sydney een uitbraak van de Deltavariant heerst. De Australische media melden donderdag dat de vaccins naar de meest kwetsbaren gaan, zoals ouderen en chronisch zieken. Verder heeft de premier Scott Morrison de burgers opgeroepen om zich aan de coronamaatregelen te houden.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Explosieve toename’ in het aantal afspraken voor een coronatest